zaterdag 31 maart 2012

Paramaribo, markt en fort Zeelandia

Zaterdag 31 maart 2012: 

Positie Domburg: 05°42.17' N 55°04.84 W
Vandaag zijn we weer naar Paramaribo gereisd om de stad verder cultureel te verkennen. Op de grote markt aan het water worden groenten, fruit, vis en vlees verhandeld. Er worden hier veel dieren gegeten en we zien zelfs een geslachte aap liggen, waarschijnlijk een doodskopaapje of een kapucijnaapje….
De oude koloniale huizen zijn het meeste van hout en er heel karakteristiek. Ze staan zelfs op de wereld-erfgoed-lijst van de UNESCO.



Koloniale huizen in verschillende staat van onderhoud

De stad is veel mooier en heeft veel meer karakter dan Cayenne in Frans Guyana. Naast de mooie houten huizen is ook Fort Zeelandia zeer de moeite waard. Dit typisch Nederlandse, bakstenen bouwwerk is ongeveer 300 jaar oud. Het heeft een roerige geschiedenis en het laatste historische feit van dit fort zijn de decembermoorden. Deze zijn 8 december 1982 in dit gebouw annex museum gepleegd.

Fort Zeelandia

Even wat info betreffende Suriname:
Oppervlakte: 160.000 km2 (Nederland: 40.000 km2)
Inwoners: 500.000 totaal (Paramaribo: 250.000)

1613: Engelse en Nederlandse planters telen tabak en suikerriet.
1667: De Zeeuwse admiraal Abraham Crijnssen verovert Suriname op de Engelsen. Hij bouwt het Fort Zeelandia.
In ruil voor vrede moet Nieuw Amsterdam (het latere New York) door de toenmalige bestuurder Peter Stuyvesant aan Engeland worden afgestaan. New York was tot dan toe in Nederlandse handen. Wijken in New York getuigen hier nog van: Harlem (Haarlem), Brooklyn (Breukelen), Wallstreet (de wal, de dijk) en de wijk Flushing (Vlissingen). Als ook hier de sceptische bloglezer denkt “wat zit hij nú weer te ouwehoeren” zou ik tegen zeggen: zoek het maar eens op.
1700 -1863: Voor de plantages in Suriname worden slaven gekocht in West Afrika (Gambia en Senegal). Na een erbarmelijke reis worden de slaven gedwongen te werken voor de suikerriet-teelt. Slavenhouderij in Suriname is de wreedste in de regio. Veel negerslaven vluchten van de plantages en daardoor ontstaan in de bossen van Boven-Suriname de zogenaamde Marron-gemeenschappen, de bosnegers.

1863: Slavernij wordt afgeschaft. De plantages werven contractarbeiders in Brits-Indië (Hindoestanen) en in Nederlands-Indië (Javanen): vandaar dat zoveel bevolkingsgroepen nu in Suriname leven.

1975: Suriname wordt een onafhankelijke republiek.

1980: Majoor Desi Bouterse pleegt een staatsgreep en er ontstaat een militaire dictatuur. 

1982: 15 Vooraanstaande tegenstanders van het regime worden gemarteld en doodgeschoten in Fort Zeelandia: de decembermoorden.

1986-1989: Binnenlandse oorlog. Het Junglecommando van Ronnie Brunswijk voert een guerrillaoorlog tegen het dictatoriaal bewind.

Vanaf 1991 is Suriname weer een democratie. Desi Bouterse is tegenwoordig trouwens de president (!)
Zaterdagavond zijn we samen met Onno een hapje gaan eten in het dorp. We hebben lekker Nassi met Saté gegeten, een typische plaatselijke specialiteit.

1 opmerking:

  1. Wij zijn een erkende geldschieter die in 2000 is opgericht. We bedienen meer dan 60 landen met meer dan 200.000 agentschappen over de hele wereld. Solliciteer voor zakelijke of persoonlijke leningen, schuldconsolidatie, woningkrediet, hypotheeklening, projectlening, voor meer informatie Bezoek ons vandaag nog! E-mail: lendingcashhelpdesk@gmail.com
    whatsapp : +91 9108256518

    BeantwoordenVerwijderen