zaterdag 21 mei 2016

Sloppenwijk, Roatan Honduras

Vrijdag 13 mei 2016

Positie Roatan: 16°21.319 N 86°26.438 W
De bevolking van Roatan leeft van het toerisme en van de visserij. Deze laatste concentreert zich op Langouste en garnalen voor de Amerikaanse markt. De belangrijkste vissershaven op het eiland is French Harbour, ongeveer 500 meter westelijk van onze ankerplek. Het seizoen voor de Langouste- en garnalen-visserij is gesloten tot Juli/Augustus en daarom ligt de hele vloot rond French Harbour afgemeerd. French Harbour is een schiereiland en door de verbinding met het land zien we op de kaart een kanaaltje lopen. Met de dinghy gaan we vandaag French Harbour verkennen en we gaan onderzoeken of we door dit kanaal naar de andere kant kunnen varen.


In iedere aftakking/steegje liggen wel enkele vissersschepen.

De vissersvloot is indrukwekkend en er wordt genoeg geld verdiend. De meeste schepen zijn op het oog goed onderhouden en zitten goed in de verf.

De mooiste en grootste vloot die wij gezien hebben in French Harbour.

De Langousten en de garnalen worden aan de hele kust van Honduras en Nicaragua gevangen. Door deze grote afstand zijn de vissers 3 – 6 maanden(!) voordurend op zee. De garnalen en kreeften (Langousten) worden na de vangst direct ingevroren. Wanneer het schip zijn ruim vol heeft, wordt het op zee gelost door vriesschepen die de lading naar Amerika brengen. Nu de vloot een paar maanden in de haven ligt, wordt er onderhoud verricht. Op de wal zien we veel vissers netten boeten.

Het kanaaltje voert ons door de achtertuintjes van de woningen op French Harbour.


Hier zien we dat voornamelijk de eigenaren van de vissersvloot goed geld verdienen. De plaatselijk bevolking, de vissers dus, hebben een hard leven en kunnen blijkbaar maar moeizaam rondkomen. De huisjes zijn armoedig en vervallen en het kanaaltje wordt gebruikt als riool.... Het riviertje is ondiep, het riool komt er in uit, het afval wordt er gedumpt, er is geen stroming.
Dus met andere woorden: Het stinkt.

We zien veel kinderen die een wasbeurt krijgen in een tobbe.

De bananen op de brug worden in deze bootjes getakeld en gaan verder naar de winkels.

1 opmerking:

  1. Jaaaa, en weet je waarom die kotters in het seizoen op zee blijven??? Als ze naar de wal gaan drost de bemannig 'm!!! Althans dat verhaal hebben wij daarover gehoord.

    BeantwoordenVerwijderen