vrijdag 6 mei 2016

Inklaren op het eiland ,Guanaja Honduras

Donderdag 28 april 2016

Positie Guanaja: 16°27.236 N 85°52.150 W
Het eiland Guanaja is het meest oostelijke eiland van de Bay Islands, een eilandengroep die bij Honduras hoort.

Aan de zuidzijde van het eiland ligt een lang uitgerekt rif met enkele “Cays”, eilanden. We moeten inklaren in Bonaca Town. Bonaca Town is gebouwd op Sheen Cay en ligt net voor het hoofdeiland Guanaja. Dit dorp is, zoals Venetie, geheel in het water gebouwd. Rondom dit eilanddorp liggen vissersschepen die voornamelijk vissen op kreeft voor de Amerikaanse markt. Het kreeftseizoen is nu gedurende 4 maanden gesloten en dus liggen de schepen nu aan de kade voor onderhoud. Het inklaren gaat erg snel en de beambten zijn erg vriendelijk. Bonaca Town lijkt veel op het eiland Tintipan in Colombia. Het grote eiland, Guanaja, met uitbundige begroeiing is nagenoeg leeg en het kleine eiland, Sheen Cay, nabij het hoofdeiland is volledig vol gebouwd. Wij dachten gelijk aan muggen. Op het begroeide eiland wemelt het van de muggen. Op het kleine bebouwde eiland (midden in het water) zijn geen muggen. Navraag bij de bevolking leert ons dat hier niet de reden muggen is maar geld. De grondprijzen van het eiland zijn hoog. Je mag in Honduras op een ondiepte vrij een paalwoning neerzetten, waardoor je een huis hebt zonder dat je grond hoeft te kopen. We zien dan ook dat het dorp aan de rand langzaam groeit door het storten van puin en de constructie van nieuwe betonnen palen. En op iedere ondiepte staat een huis of een hotel.


In het dorp Bonaca Town zijn natuurlijk geen auto's, maar door het dorp lopen wel vele kanalen waardoor met lancha's de huizen bevoorraad worden. Aangezien er op Guanaja geen landbouw van betekenis is, wordt het eiland wekelijks vanuit het vaste land per schip bevoorraad. Dit is altijd op donderdag en dus hebben we geluk dat we meteen wat verse groenten kunnen inkopen.


Iedere donderdag komt er een vrachtschip vanaf het vaste land. Op iedere doos of net staat een naam. Alles wordt op de kade gesorteerd en vervolgens met steekwagens, boten en karren naar de winkels gebracht.

Ze laten veel bladeren aan de bloemkolen, dit om de bloemkolen te beschermen tijdens het transport.


Veel vers fruit.


Een lancha vol met pakketten cola.

Na het inklaren, wat overigens ook in Honduras gratis is, gaan we ankerop naar de de ankerbaai, ongeveer 1,5 nm verderop. Hier zien we een 5-tal andere zeiljachten voor anker liggen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten