zaterdag 21 mei 2016

Garifuna feest, Roatan Honduras

Zondag 15 mei 2016

Positie Roatan: 16°21.319 N 86°26.438 W
Het belangrijkste nieuws deze zondag: Max heeft gewonnen! De Limburger Max Verstappen heeft met zijn 18 jaar de formule 1 van Barcelona op zijn naam geschreven, super!

We ontmoeten de Ier Dom(inik) die al bijna 20 jaar in Honduras woont. Hij woont tijdelijk met zijn vrouw Anna en zijn dochtertje Shaenne op een boot op Fantasy Island. Over een paar maanden gaat hij terug naar het vasteland van Honduras waar hij een Teakbomen plantage heeft. Dom heeft ons uitgenodigd om vandaag met een paar vrienden naar een wekelijks feest van de Garifuna bevolking op het oosten van het eiland te gaan. We gaan eerst nog wat andere sightseeing punten bekijken en daarom vertrekken we op deze zondag om 13:00 uur achter op de laadbak van de pick-up van Dom. Dom is met zijn gezin op stap en verder zijn ook het Amerkaanse koppel Shane en Ron en de Amerikaanse veteraan Tim van de partij.

We gaan eerst naar het restaurant van Carl, ook weer een vriend van de blijkbaar populaire Dom. Dit restaurant ligt op een fantastische locatie.

Uitzicht vanaf het terras van het restaurant van Carl.

Hij heeft het grootste gedeelte van het huis zelf gebouwd. Dat is in dit land niet zo erg moeilijk: geen vergunningen, geen regels, geen controles. Je hoeft niet te zorgen voor isolatie en verwarming, het is altijd warm genoeg. Wanneer ik het “best leuk in elkaar geflanste” bouwwerk bewonder, vraag ik aan Carl of hij ook gedacht heeft aan het feit dat hier wel eens een orkaan overheen kan razen. Daartegen is dit uit de kluiten gewassen tuinhuisje zeker niet tegen bestand. Hierop antwoord Carl, nonchalant de schouders ophalend, typisch Amerikaans: “Orkanen zijn hier al bijna 20 jaar niet meer geweest”. Dat klopt want toen heeft de orkaan Mitch het buureiland Guanaja met de grond gelijk gemaakt.... Verder weet hij te vermelden dat hij “pas 1 keer” overvallen is op dit eiland.

Nadat we een biertje gedronken hebben en nogmaals het fantastische uitzicht bewonderd hebben, gaan we verder naar onze volgende bestemming: Jonesville. Dit is een dorp direct aan de kust waar we ons op het terras aan het water nestelen. Ook Carl is ons ondertussen gevolgd, zijn restaurant is vandaag gesloten, en hij heeft ook wel zin in een feestje.

De stemming zit er al goed in en we nemen vervolgens een lancha naar een bar aan de andere kant van de lagune. Hier zijn ook een paar zeilers, uiteraard Amerikanen, die hier voor anker liggen. Ook hier is de ankerplek prachtig maar het binnenvaren door de riffen is wel erg spannend...

Met een lancha naar de overkant van de baai.

Uitzicht op de ingang van de baai, genomen vanaf het cafe.

Na dit bootuitstapje gaan we terug naar de pick-up om ons naar het oosten van het eiland te vervoegen, naar Punta Gorda, waar de Garifuna bevolking een feestje aan het vieren is. Het centrale punt van het feest van de Garifuna is een open hut waar een viertal drummers muziek maken op traditionele trommels. Tijdens het feest komen voortdurend vrouwen uit het publiek (en een enkele man) hun danskunsten vertonen. De dans die vertoond wordt is een typische dans die je veel in de hele Carieb ziet, “lyming” genoemd. Het is hierbij de bedoeling om de kont mooi op het ritme van de drums te laten schudden zonder dat het bovenlichaam meebeweegt. Vervolgens wordt tijdens het dansen de kont uitdagend naar het mannelijke publiek gestoken met als doel om de heren op te winden. Als een man vervolgens mee gaat dansen, wordt in de regel de wiebelende kont ritmisch tegen het kruis van de man gewreven, dus een nummertje “op z'n hondjes” met de kleren aan, “druueg poppe” op zijn Limburgs.

Iedere minuut komt iemand anders haar danstalent tonen.
Helaas was mijn geheugenkaart van het fototoestel vol en kon ik maar 3 personen filmen.

Daarbij vloeit de drank rijkelijk en het is erg gezellig. Pas als het al donker is brengt Dom ons weer veilig terug naar Fantasy Island waar we snel te kooi gaan. Een super leuke dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten