vrijdag 20 mei 2016

Harde wind, Roatan Honduras

Woensdag 11 mei 2016 en Donderdag 12 mei 2016

Positie Roatan: 16°21.319 N 86°26.438 W
De bloglezers van onze leeftijd zullen zich onderhand wel afvragen: “Fantasy Island, dat ken ik toch ergens van?”. De grijze massa van deze personen neemt hen onbewust terug naar het einde van de 70-er jaren naar een TV serie waarin de dwerg “Tattoo” de onvergetelijke zin “Ze plane, boss, ze plane!!” zegt aan het begin van elke aflevering. Maar voor hen moeten we zeggen helaas, dit eiland heeft niets met de gelijknamige tv-serie te maken.

Honduras is een van de grootste landen van midden-Amerika, is ongeveer 2,5 keer zo groot als Nederland en heeft ongeveer 7 miljoen inwoners.

 
Honduras heeft net zoals alle landen in midden-Amerika een roerige geschiedenis. In het begin van de 19de eeuw werd dit land al onafhankelijk van Spanje. Een aantal boeren uit de verenigde staten vestigde zich in dit vruchtbare land om bananen plantages op te zetten.
In West-Europa is bijvoorbeeld niet de appel, kers of peer het meest gegeten fruit maar de banaan! Deze vrucht is in de 20ste eeuw enorm populair geworden in de VS en Europa. Hierdoor werden de bananenboeren erg rijk en machtig. Door hun enorme inkomsten kregen zij ook de politiek in hun macht. 

Toen in 1912, door een maatregel van de toenmalige regering van Honduras, de bezittingen van de Amerikaanse bananenboeren in gevaar kwam, zond de VS troepen naar Honduras om de VS-investeringen in dit land te verdedigen... Hierdoor werd Honduras letterlijk een bananenrepubliek. Tot op heden is het grootste gedeelte van de landbouwgrond in handen van een kleine groep eliten en is landbouw nog altijd de belangrijkste inkomstenbron van het land. Hierdoor is de welvaart erg slecht verdeeld. Een handvol super-rijken en een land vol straat-armen.

De jaren na de tweede wereldoorlog tekenen zich door de talloze coupe's, dictaturen, guerilla's, democratieen en burgeroorlogen. Honduras is nog steeds een land wat erg lijdt onder corruptie, armoede, drugs, hoge criminaliteit en een onstabiliele en onbetrouwbare regering. Het vasteland van Honduras is voor ons dus te gevaarlijk en hier gaan we met de boot niet naar toe.

De Bay-eilanden hebben een iets andere historie. Terwijl de Spanjaarden geinteresseerd waren in het binnenland, vestigden halverwege de 18de eeuw de Britten zich aan de kust van Nicaragua, Honduras en het huidige Belize. Zij waren geinteresseerd in het hardhout aan de kust en de Spanjaarden lieten hun daar met rust. Voor de houtkap werden arbeiders van Jamaica overgebracht. Na een slaven-opstand in 1797 op de Britse kolonie St. Vincent in de west Caribien, deporteerden de Britten een groot aantal van de opstandelingen hier naar Roatan. Deze groep wist hier te overleven en een eigen samenleving op te zetten. Zij zijn de voorvaderen van de huidige Garifuna gemeenschap, die hier op de eilanden en aan de kust van Honduras woont. Door deze Engelse historie wordt op deze eilanden en aan de kust nog veel Engels gesproken. Ook plaats- en straatnamen zijn over het algemeen in het Engels.

Door de geisoleerde ligging zijn deze eilanden relatief veilig. Iedere ondernemer heeft weliswaar dag en nacht een tot de tanden toe bewapende beveiliger voor de deur, maar wij hebben ons tot nu toe niet onveilig gevoeld....
Toeristenboot met snorkelaars aan de binnenkant van het rif.

Resort op Little French Key.
De goedkoopste kamer op dit eiland kost 300 US dollar. Het duurste wat wij gezien hebben is 1200 US dollar per nacht. Ze hebben wel redelijk goed internet, waar wij op de boot gebruik van maken.

En mooie zonsondergangen.

Door de harde oostenwind kunnen we deze dagen helaas niet van boord. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten