maandag 23 mei 2016

Gas water en elektra, Roatan Honduras

Maandag 16 mei 2016 t/m zaterdag 21 mei 2016

Positie Roatan: 16°21.319 N 86°26.438 W
We liggen op deze ankerplek achter een rif mooi beschut van de deining, maar de wind heeft op ons nog vrij spel. De komende dagen wordt er wat meer wind voorspeld en daardoor kunnen we niet langere tijd van de boot af. We willen tijdens periodes van sterke windvlagen op de boot zijn, om snel te kunnen handelen mocht de Rafiki van zijn anker afslaan (wat trouwens bij harde wind nog niet voorgekomen is). Een voordeel van veel wind is dat we veel energie binnenkrijgen. We zetten beide koelkasten koeler en koken water niet meer met gas maar met een electrische waterkoker. Met de watermaker verbruiken we de extra energie door de watertanks helemaal te vullen. Zoals de bloglezers wellicht weten, zijn wij op de Rafiki met onze windgeneratoren en zonnecellen volledig energie-onafhankelijk en leven we op de ankerplek volledig op zon-en windenergie. Alleen koken doen we met gas.

Onze gasflessen zijn redelijk leeg en aangezien de prijs van gas op de Kaaimaneilanden idioot hoog was (ongeveer 45 euro voor 20 pond), hebben we daar geen gas getankt. Hier op Roatan zijn meerdere gas-vulstations en hier vullen we onze gasflessen.

Om mijn conditie weer een beetje op peil te krijgen, ben ik met Marlene begonnen met joggen. Nou ja joggen, het lijkt nu nog meer op snelwandelen... Het valt tegen, maar dat kan ook niet anders. Ik doe al veel te lang veel te weining aan algmene sportieve lichaamsbeweging.

De marina van Fantasy Island. Op de achtergrond liggen de boten voor anker.

De steiger is rond om het gehele eiland gebouwd.

Loud praat met de persoon die verantwoordelijk is voor de stroomvoorziening op het kleine eiland.

Deze aap wil ook graag wat zoet water.

In French Harbour hebben we bij een groenteboer pindanootjes gekocht. Deze locale pinda's zijn gedopt, maar nog rauw, we moeten deze nog roosteren. Dit laatste doen we op twee manieren, zout en zoet (suikerpinda's). Beide bereidingsmethoden leveren een heerlijk resultaat op.

Met het internet kunnen we het blog mooi bijwerken en zijn we weer op de hoogte van de zaken in de wereld, in Nederland en in ons dorp Kessel. We doen nog wat kleinen klusjes en als op zaterdag de wind weer wat gaat liggen maken we de Rafiki klaar voor een klein tochtje van 25 km naar de westkant van het eiland. Er wordt ons een mooi rif en mooie stranden beloofd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten