woensdag 1 januari 2014

Baie a Feret, Voodoo en de schat van de piraat Henry Morgan

Woensdag 1 januari 2014
Positie Baie a Feret: 18°06.294' N 73°41.691 W
Haïti is de bakermat van een beroemde occulte religie, namelijk Voodoo. Er zijn veel Katholieke kerkjes op het eiland maar naast deze officiële religie is Voodoo sterk in de cultuur op Haïti verweven. Afgelopen zaterdag, 4 dagen geleden, is een jonge vrouw in het vissersdorpje hier aan de kant plotseling gestorven. Er is op dit eilandje geen arts en voor ernstige aandoeningen moeten de mensen van hier hulp zoeken op het vaste land, 40 minuten varen met de boot. Medische behandelingen en de medicijnen zijn echter duur en als je geen geld hebt, word je niet behandeld. De overheid geeft hiervoor geen ondersteuning. Aangezien de meeste mensen op het eiland geen geld hebben, is er dus ook geen medische hulp toegankelijk voor de mensen op dit eiland. Waaraan de jonge vrouw hier in het dorp overleden is, blijft dus onbekend. 

Nu zullen volgens het Voodoo geloof tot een week na het overlijden van een persoon, na zonsondergang duivels op het eiland zijn. Hierdoor zien we ´s avonds nagenoeg niemand meer rondlopen. Zelfs met oud op nieuw bleef iedereen binnen.

Familiegraf.

Op deze 1ste dag van het jaar gaan we lekker uitbuiken op de Rafiki en komen Jaap en Elsa gezellig langs om de zelfgemaakte Kreeftensoep mee op te peuzelen.
Aan het einde van de middag gaan we met de zeilers hier in de ankerbaai op de kant eten. Onder het eten komt Frits met wat meer informatie over het wrak van de boot van de piraat Henry Morgan. Het wrak van het schip van Morgan ligt hier buiten de baai op ongeveer 4 meter diepte. Het wrak moet nog goed herkenbaar zijn en er zouden nog veel kanonnen te zien zijn. Het lijkt ons geweldig om naar dit wrak te gaan snorkelen en we spreken af dat we de komende tijd gaan zoeken naar de mogelijkheden om dit avontuur te verwezenlijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten