vrijdag 3 januari 2014

Baie a Feret, wandeling over het eiland

Vrijdag 3 januari 2014

Positie Baie a Feret: 18°06.294' N 73°41.691 W
Om 08:00 uur gaan we samen met Frits van de Bella Ciao en Jaap en Elsa van de Sark van start voor een wandeling over het eiland. Vanaf de eerste meters genieten we al van de mooie schilderachtige uitzichten op dit paradijselijke eiland. Dit eiland is nog bijna onbedorven, mede daardoor ook zo mooi. Nu heeft de regering in Haïti in al hun wijsheid besloten om dit eiland voor het toerisme verder te ontwikkelen. De komende jaren wordt gestart met de aanleg van een landingsstrip, een aantal resorts aan de kust en een 18-holes golfbaan. Veel bewoners worden dan gedwongen om de kust te verlaten en meer in het binnenland te gaan wonen. Aan de oostkust komt ook nog een energiecentrale op zonne-energie. Ambitieuze plannen waarvoor buitenlandse investeerders aangetrokken worden. De bewoners zijn het over het algemeen niet met de plannen eens. Er is dan weliswaar economische groei, maar het feit dat hun eiland wordt “afgenomen” telt veel zwaarder. Vandaag is er een grote demonstratie tegen de plannen van de regering. We vrezen dat dit eiland over een paar jaar door het Westerse toerisme overgenomen is…
De wandeling leidt door het binnenland van het eiland naar de zuidkust. We komen overal vriendelijke eilandbewoners tegen en de afwisseling van het landschap is adembenemend. Er zijn op dit eiland alleen paadjes voor de voetgangers en ezels, de enige vorm van vervoer.


Tradionele woning.

De keuken is meestal apart van de woning. Hier zijn ze al in de vroege ochtend aan het koken
op een open vuur in de keuken. De rook komt aan alle kanten uit de keuken.

De meeste kinderen lopen een stukje met ons mee.

Het kleine boompje op de voorgrond moet er voor zorgen dat het paard niet wegloopt.



In deze baai is iedereen bezig met de reparatie van de vissersnetten.

Oude teenslippers worden nog gebruikt bij het vissen.


Hier hebben we een korte pauze ingelast. De strepen op de bomen laten zien wie de eigenaar van deze bomen is.


Frits en Loud.

Op een paar plaatsen zien we een vierkante bak van ongeveer 4x4 met een hek er omheen. Dit zijn plekken waar een populaire “sport” bedreven wordt, namelijk hanengevechten. We zien geen hanengevechten aan de gang maar op diverse plaatsen zien we de vechthanen die in speciale mandjes gehouden worden.


De hanen en kippen lopen over het algemeen vrij rond, alleen de hanen die meedoen
aan het hanengevecht zitten opgesloten in rieten manden.

Tegen de middag komen we langs een bakkerij. Hier wordt het brood nog volledig handmatig bereid. Met een houten wringer wordt het deeg gemaakt en de broodjes gaan in een door palmbladeren gestookte oven.  We kopen hier wat brood voor het middagmaal.



De bakkerij met op de laatste foto de deegmolen.

We lopen via de hoofdplaats Madame Bernard terug naar Cacor.


De marktplaats waar twee maal per week het krioelt van de mensen. De overige dagen is het op deze marktplaats helemaal uitgestorven.

Tijdens dit stuk van de wandeltocht komen we veel mensen tegen die de demonstratie tegen de regeringsplannen bijgewoond hebben. Een paar van hun zien in ons, wij zijn een van de weinige blanken op het eiland, de oorzaak van de regeringsplannen en we worden een aantal keren toegeschreeuwd en uitgescholden. Er is geen fysieke agressiviteit, maar je merkt dat de mensen veel problemen hebben dat hun eiland “verkocht” wordt aan de, voornamelijk blanke, toeristen. Wij kunnen deze onvrede wel begrijpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten