zaterdag 4 januari 2014

Baie a Feret, Diner bij Vilna

Zaterdag 4 januari 2014

Positie Baie a Feret: 18°06.294' N 73°41.691 W
Vanmorgen wordt een jonge vrouw van 36 jaar begraven, die een week geleden hier in het dorp overleden is. Vanuit het mortuarium op het vaste land in Les Cayes wordt het lichaam vandaag met de boot naar het eiland gebracht en bijgezet in de familietombe. Het is erg druk op deze begrafenis en veel mensen zijn erg emotioneel en luidruchtig.

Er komen 3 boten vanaf Les Cayes (vaste land). Deze 2 boten zit vol met familie, allen netjes gekleed.
Op de kleinere boot (niet op foto) zit de directe familie en de kist met het stoffelijk overschot.

Aan de kant staat het hele dorp te wachten op de aankomst van het stoffelijk overschot.

Vandaag gaan we het grootzeil repareren. Er is tijdens de oversteek vanuit Aruba een grote scheur in het voorlijk ontstaan en deze wordt, met de naaimachine aan dek, gerepareerd. We zetten een nieuw stuk zeildoek over de zwakke plek en veranderen voor de stevigheid ook de bevestiging van een leuve.


Tevens halen we de afplakplakband van het teakdek. Weer een stukje bijna klaar.

Aan het einde van de middag gaan we een hapje eten bij Vilna en Doudou. Dit sympathieke echtpaar verzorgt wasgoed en nodigt zeilers uit voor een diner bij hun thuis. Vanavond gaan we met Fred en Marian van de Kostat en Elsa en Jaap van de Sark hier een Haïtiaanse maaltijd nuttigen. We worden van het strand al afgehaald door Doudou en na een half uur lopen komen we aan bij hun huis. Naar West-Europese standaarden is dit huis erg armzalig, maar voor hier is dit een redelijk luxe woonplek. Alles is erg eenvoudig, maar alles is erg schoon en netjes. We worden door de rest van de familie hartelijk ontvangen en we krijgen een rondleiding door hun huis. Er is geen elektriciteit. Zoals bij veel huizen op dit eiland zijn er wel zonnepanelen aanwezig, maar geen werkende accu. Een accu is te duur. Het drinkwater komt van een pomp in de straat en wordt voor het drinken gechloreerd. Regenwater wordt gebruikt voor het wassen. We hebben zelf ons drinken meegenomen, dit is hier gebruikelijk. We eten rijst vermengt met bruine bonen, een stukje kip en als groente krijgen we gekookte groene papaja. Het is heel lekker. Na het eten praten we nog even met de familie en gaan voor het donker naar de boot terug. Een heel leuk etentje waarbij het heel interessant is om een beeld te krijgen hoe de mensen hier leven. Ook vinden wij Vilna en Doudou heel erg vriendelijk en gastvrij.



De bovenstaande 3 foto's zijn foto's van de eetkamer. Verder hebben ze nog 1 slaapkamer voor de
4 kinderen en 1 slaapkamer voor de ouders. De keuken is een aparte ruimte.

De familie van Vilna en Doudou. Zij hebben 4 kinderen, de overige kinderen zijn van de broer van Vilna.


 

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten