woensdag 15 januari 2014

Port Antonio, beroemde personen

Woensdag 15 januari 2014

Positie Port Antonio: 18°10.846' N 76°27.249 W
Naast Bob Marley kent Jamaica ook andere beroemde inwoners. Met namen als Asafa Powell, Merlene Ottey en Usain Bolt domineert Jamaica met zijn inwoneraantal van maar 2 miljoen mensen al jaren de sprint-onderdelen van de atletiekwereld. Op dit eiland komt dus het beste “sprinter-DNA” ter wereld voor.


Usain Bolt.

De in Australië geboren acteur Errol Flynn was in de 30-er en 40-er jaren van de vorige eeuw de populairste filmheld ter wereld. Hij werd bekend door zijn rollen als Robin Hood en Captain Blood. Hij had een kleurrijk leven als acteur en playboy met te veel alcohol en drugs. Hij overleed op 50-jarige leeftijd. Hij was ook fervent zeiler en hij heeft in de baai waar we nu liggen, jaren op zijn zeiljacht gewoond. De jachthaven waar we nu liggen heet ook Errol Flynn Harbour en zijn weduwe met zijn zoon wonen nog op een landgoed hier in de buurt.
Errol Flynn.
 
Het zwembad van de marina.
  
Op het moment dat ik (Loud) aan de beroemdste Jamaicaan Bob Marley dacht, viel mij een artikel te binnen dat ik ongeveer 3 maanden geleden gelezen heb. Dit artikel handelde over het protest in Saoedi Arabië over de belachelijke wet dat vrouwen in dat land geen rijbewijs mogen hebben en dus niet mogen autorijden. Het betreffende artikel is hier te vinden: http://nos.nl/op3/artikel/567195-vrouwen-horen-niet-achter-het-stuur.html . Wat heeft dit nu met reggae en Bob Marley te maken? Kijk dan na het lezen van het bovenstaand artikel naar het volgende Youtube filmpje: http://m.youtube.com/watch?v=aZMbTFNp4wI . De zanger, Alaa Wardi, zelf geboren en getogen in Ryjadh in Saoedi Arabië, heeft met zijn vertolking van dit lied een humoristisch en satirisch statement neergezet als reactie op de idiote wet in Saoedi Arabië die autorijden voor vrouwen verbiedt.

In de middag verkennen we het oostelijk gedeelte van de baai van Port Antonio. Er wordt veel fruit en groente aangeboden tegen redelijk lage prijzen. De overige producten in de supermarktjes, natuurlijk weer allemaal gerund door Chinezen, zijn duur. Hierdoor is het levensonderhoud duur en dat maakt het leven voor de mensen hier niet gemakkelijk.
Het massatoerisme is de laatste jaren naar het westen van Jamaica getrokken en daardoor lopen de inkomsten van dit stadje langzaam maar zeker terug. Langs de baai liggen wat kleine restaurantjes en kroegjes waar voornamelijk rum geschonken wordt.

Mooie bloemen.

Een kroeg in de uitgaansbuurt.

De jongen legt ons de route uit, makkelijk is het niet.

Je ziet verschillende groepjes domino spelen.

We maken een praatje met een visser die ons verklapt welke kleuren kunstaas bij welke vis favoriet is. Vooral de kleur roze is bij de visjes in deze wateren erg populair. Overigens bevestigt hij ons dat de vangst van afgelopen maandag inderdaad een “black snapper” was. Tijdens ons gesprek rookt de man een in dit land erg populair gewas: de Cannabis plant. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten