dinsdag 31 december 2013

Baie a Feret, Markt in Madame Bernard

Dinsdag 31 december 2013

Positie Baie a Feret: 18°06.294' N 73°41.691 W
In de vroege morgen gaan we met Yasmin en de bemanning van de Sark naar de markt op dit eiland. Er zijn 18.000 inwoners op dit eiland en er zijn geen supermarkten. In de dorpjes zie je soms een huisje waar ze wat algemene zaken zoals suiker, meel, maggiblokjes, stukken zeep en dergelijke verkocht wordt. Voor het échte inkopen en natuurlijk de verkopen van verbouwde producten gaan de bewoners naar de markt die twee keer per week in het grootste dorp op het eiland plaatsvindt.


 
Iedereen is op weg naar de markt.

De wandeling naar de markt is schitterend en we maken veel foto´s.


Een soort spinnenweb tussen de bomen.







Loud helpt nog even mee om een visnet uit zee te trekken.
 
Na 1,5 uur lopen komen we aan op de markt. Er is op dit eiland geen elektriciteitsnet en dus zijn er maar een paar koelkasten bij sporadische locaties waar er een generator in gebruik is. Vlees en vis kan daardoor niet vers bewaard worden en dus wordt de vis gedroogd of gepekeld en het vlees wordt direct na de slacht verwerkt. Deze slacht vindt plaats op deze markt. Overal zien we het slachten van met name koeien.


 

Varkens, kippen en geiten worden “levend bewaard” en deze worden dus ook levend verhandeld. Een koe en/of rund is te groot voor een familie dus deze wordt op de markt in “stukjes” verkocht vandaar de slacht van alleen runderen.
We kijken onze ogen uit op deze interessante markt en tussen de middag gaan we op de markt een hapje eten. We kiezen voor een kippenpootje met gefrituurde groentepastei en gebakken plantain (bakbanaan), lekker maar ook erg scherp/heet door de gebruikte pepertjes.

 
 
De kleine wordt tussen groenten en fruit gezet. Deze moet zichzelf amuseren,
want vandaag hebben de ouders geen tijd, ze moeten verkopen.
 
 
Hier wordt het vlees verkocht. Onder de tafel ligt ook nog een rund, half op de doorgang die toch al zo smal was.
 
Taxi standplaats. Er zijn 4 soorten taxi's op dit eiland, namelijk ezels, paarden, boten en brommers.
 
Dit varken heeft de dag van zijn leven.

De mensen op dit eiland kunnen gemotoriseerde zaken zoals auto’s en gemotoriseerde boten niet betalen en dus worden de goederen naar de markt gebracht met ezels en (zeil)boten. Voor de terugweg kiezen we het laatste. We gaan aan boord van een van de prachtige, compleet met de hand gemaakte, zeilboten. Deze worden normaal gesproken gebruikt voor de visvangst maar op marktdagen doen deze dienst als vervoermiddel van en naar de markt.
Samen met lokale bewoners en handelswaar gaan we zeilend terug naar onze ankerbaai.

 
De captain van de vissersboot, vandaag taxi.
 
 
Elsa van de Sark.
 
 

’s Avonds krijgen we de bestelde kreeften/langoesten aangeleverd. Samen met Els en Jaap worden dezen op de Rafiki bereid en gegeten…heerlijk!
Daarna gaan we naar de Bella Ciao om het nieuwe jaar in te luiden. He is een super gezellig feestje met alle opvarenden van de geankerde boten in de baai. 

1 opmerking:

  1. Prachtige foto`s Hoe is het mogelijk dat het slachten op straat gebeurt.

    BeantwoordenVerwijderen