vrijdag 27 december 2013

Dag 2 van de oversteek van Aruba naar Haïti

We zijn op deze zaterdagmorgen (28 december 2013, 08.00 uur) nog 115 NM (180 km) verwijderd van Isle a Vache in Haïti. Het waaide gisteren en vannacht 20 - 25 knopen, 5-6 Bf waardoor we rond de 7 knopen varen. De golven zijn vrij hoog, 2-4 meter en scherp met brekers. We varen met gereefde Genua en 2 reven in het grootzeil zonder bazaan. Door de golven die dwars op de Rafiki rollen is het behoorlijk wiebelig en bij een grote golf worden we behoorlijk door elkaar geschud. Alles aan boord gaat dus langzaam en we moeten voordurend houvast zoeken.
Gisteren geen vis maar we hebben onze hoop gevestigd op vandaag. We kunnen goed slapen maar de korte slaaptijden door de wachtdiensten (er is altijd iemand op wacht) zijn we wel een beetje brak. Verder gaat het met de bemanning uitstekend.
Er is op dit stuk van de Caribische zee weinig scheepvaart, we zien soms wat beroepsvaart op de AIS, verder niets. We zullen met de huidige snelheid vannacht aankomen op Isle a Vache en dit lijkt ons geen goed plan. Omdat dit voor ons onbekend water is, willen we bij daglicht aankomen. Daarom moeten we snelheid uit de boot halen en we hebben afgesproken dat we vanmiddag gaan "bijliggen". Dit is een stormmanouvre die we willen oefenen waardoor we het zo uitkienen dat we bij het ochtendgloren voor anker kunnen gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten