maandag 23 december 2013

Curaçao (Spaans Water) – Aruba (Oranjestad)

Zondag 22 december – Maandag 23 december 2013

Positie Oranjestad: 12°30.537' N 70°02.002 W
Vanmorgen (23 december 2013) om 07:00 uur hebben we de 70 NM van Curaçao naar Aruba gezeild. Het was een bakstag windje van in het begin 10-15 knopen, aantrekkend tot een 20-25 knopen. De golfslag had nog flink wat energie van de sterke wind van de afgelopen dagen op de Caribische Zee. We hadden dwarszeeën van wel 3-4 meter hoog. De tocht was prima bezeilbaar maar behoorlijk knobbelig, we hebben nagenoeg niet kunnen slapen.
Inklaren ging soepel in de vissershaven (Barcadera Baai) en daarna gaan we direct voor anker in Oranjestad. Er liggen twee cruiseboten al voor ons aan de kade van Oranjestad afgemeerd.

Aruba, One Happy Island.

Natuurlijk ligt er weer een bekende op de ankerplek, de Limburgse Marian met de Amsterdammer Frits met hun schitterende boot de “Argonaut” (zie blog St. Maarten). Zij gaan morgen alweer verder naar Colombia.
 
Argonaut gaat aanmeren in Oranjestad.

We eten nog op de boot en gaan direct na de middag Oranjestad verkennen. Dit stadje is compleet in kitsch-stijl. Net als op de eilanden St. Maarten, Bonaire en Curaçao liggen aan het dok van de cruiseboten hele winkelcentra met alleen maar sieraden, parfum & make-up en merkkleding. De stijl van de winkeltjes is van een potsierlijke Amerikaanse stijl, een beetje Walt Disney-achtig.


Op de voorgrond de Pizza Hut, vervolgens de souvenierswinkeltjes en daarna water en het cruiseschip AIDA.

De grootte van een cruiseschip t.o.v. de stad.

Toeristischer kan het bijna niet meer, zeg maar Valkenburg en Scheveningen in het kwadraat. Overal lopen de gasten van de cruiseboten in hun golfbroek, Nike-schoenen (spreek uit Naikieees) en de obligate baseball pet. De dames gaan in een bloemetjesjurk met brede hoed en wit geschminkt met Sun block, erg stereotype.
Dit hadden we al verwacht dus het was geen verassing maar met de typische Carieb heeft dit plaatsje niets te maken.

Langs de complete kust ten noorden van Oranjestad is het volgebouwd met grote hotels van alle bekende ketens. Tussendoor liggen de inkoopcentra met de bovenbeschreven variatijd van producten.

Het officiële betaalmiddel is de Arubaanse gulden en deze is natuurlijk weer iets anders dan de Antilliaanse gulden, zodat dit ministaatje met maar 100.000 inwoner een eigen munteenheid heeft. Natuurlijk lekker knus maar het kost wat, heeft totaal geen toegevoegde waarde en maakt alles nodeloos ingewikkeld. Iedereen betaalt in US dollars en je krijgt dit Arubaanse monopolygeld als wisselgeld terug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten