dinsdag 13 mei 2014

Black River – Pedro Bay (Jamaica)

Dinsdag 13 mei 201

Positie Pedro Bay: 17°51.835' N 77°44.526 W
’s Morgens bij zonsopgang, 05:30 uur, is er een mooie westelijke wind zodat we besluiten om weer eens een keertje te zeilen. Vanaf Bloody Bay hebben we niet meer kunnen zeilen. De overheersende wind is hier ook de passaat, deze is uit het oosten en dat is nu net de richting die we op willen.
Nu maken we het wat ingewikkelder. Door het opwarmen van het binnenland (en afkoelen) ontstaat een windstroom in het eerste geval naar het land toe en in het tweede geval van het land af. Door opwarmen stijgt de warme lucht op en deze wordt dan van de koele zeekant “bijgevuld”. Landwind heet dit in het al bekende zeilersjargon. We hebben wel eens op een warme dag in Nederland, de wind was zwak uit het oosten, door dit effect met een windkracht vier op westenwind parallel aan de kust gezeild! Nu proberen we deze winden hier te begrijpen en vandaag dachten dat we het effect te pakken hadden, maar helaas. Na een uur heerlijk zeilen moet de motor weer aan en krijgen we wederom een krachtige wind (en stroming) op de kop.

We gaan voor anker in een mooie baai, maar de wind blijft krachtig en we hebben behoorlijk golfslag. Dit belet ons om naar de kant te gaan. In de eerste plaats is het niet comfortabel maar ook willen we de Rafiki onder deze omstandigheden niet onbemand achterlaten. Morgen misschien beter…

De onderstaande foto’s hebben we de volgende dag gemaakt.
Great Pedro Bay.

Rafiki ligt te schommelen achter zijn anker.

In de baai en op het strand is het erg rustig.Alleen enkele vissers zijn actief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten