zondag 11 mei 2014

Black River (Jamaica), krokodillen

Zondag 11 mei 2014

Positie Black River: 18°01.281' N 77°51.314 W
Bij Black River komt de rivier de Black River uit in de Caribische zee. De Black River is de grootste rivier van Jamaica en hier rond de baai is een grote delta van het uitwaaiergebied van deze rivier. Deze natte rivierdelta is geheel begroeid met mangroven en hier leven nog wilde krokodillen. Geen kaaimannen maar originele Zuid-Amerikaanse krokodillen die hier in Jamaica inheems zijn. Black River is dus één van de plekken waar de cruiseboot mensen tijdens hun ééndaags bezoek massaal naar toe gebracht worden.
Het stadje Black River stelt net als de meeste grotere plaatsen in dit land niets voor en we zijn snel uitgekeken. We gaan dus op zoek naar de krokodillen.Vandaag is er geen cruiseboot in het land dus er liggen ongeveer 30 (!) rondvaartboten voor de krokodillensafari werkeloos aan de oever.


Op onze expeditie boot is ook nog een Indiaas gezin dat hier op het eiland woont en ook eens een keer deze levensgevaarlijke reptielen in het wild wil zien. Beelden van de horrorfilm “Anaconda” doemen in mijn gedachten op, een rivier vol levensgevaarlijke krokodillen….
De tocht begint bij een kolonie kleine reigertjes met een punk kapsel. Nadat we hier een fotomoment voor gekregen hebben, varen we verder richting het gevaar.




Na een paar honderd meter mindert de boot vaart en gaat langzaam naar de rechterkant van de rivier, hier zit de eerst krokodil! Het vraatzuchtige roofdier is ongeveer 3 meter lang en heeft volgens onze gids ook een naam, Julius. Ik maak een paar strooibewegingen en Julius is direct geïnteresseerd en zwemt naar de expeditie boot. Niet om in de aanval te gaan, de boot tot zinken te brengen en ons te verslinden, maar hij heeft een ander doel, hij wil kip. Bij navraag waarom de krokodil dit gedrag vertoont, geeft de gids een beetje beschaamd toe dat de krokodillen af en toe kip gevoerd worden. Zo blijven ze braaf op dezelfde plek en worden ze niet agressief richting bezoekers. Julius ziet dat we geen kip hebben en zwemt teleurgesteld terug naar zijn vertrouwde stekje, wachtend op de volgende boot.

 

De volgende krokodil heeft blijkbaar al genoeg kip gehad dus John, zo heet hij volgens onze gids, neemt niet eens de moeite om zich te bewegen.

 

De derde en laatste krokodil die we bezoeken is Peter maar hij is “niet thuis”, niet te zien dus. “Het is zondag dus hij is waarschijnlijk naar de kerk” grapt de gids nog. Vervolgens varen we door de mangroven terug. 

Natuurlijk, deze tocht door de mangroven is best mooi en je ziet veel vogels maar op de keper beschouwd is deze krokodillentoer, zoals alle cruiseboot attracties in dit land, onecht en super gecommercialiseerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten