vrijdag 18 mei 2012

Pitch lake, La Brea

Vrijdag 18 mei 2012:

Positie Chaguaramas: 10°40.78' N 61°38.08 W
Vandaag vroeg op, we gaan naar het zuiden van Trinidad naar het wereldberoemde pitch-lake in La Brea. We reizen met de bus naar Port of Spain, vervolgens met de watertaxi naar San Fernando (50 km in 35 minuten en dat voor € 1,80 pp) en dan nog met de bus naar La Brea.
Het Pitch Lake is een meer van teer/bitumen.

Pitch lake in La Brea

Door afzettingen van mineralen uit de betumen ontstaan mooie kleurcontrasten met het zwart van het teer.

Dit meer is ontstaan in de prehistorie. Door een breuk in de aarde stroomt de olie vanzelf naar de oppervlakte. Na duizenden jaren wordt de dikkere teer/bitumen gevormd. Een enorme milieuvervuiling waar moeder aarde zelf verantwoordelijk voor is. Of is het dan geen vervuiling meer maar heet het “een wonderlijke speling van de natuur”? In ieder geval leeft de flora en fauna in harmonie met dit indrukwekkende natuurverschijnsel.
Er zijn op de aarde nog drie plaatsen waar via deze natuurlijke weg een teerput gevormd is, namelijk in Noorwegen, Californië en Venezuela. De teerput in Trinidad is uniek. Door de unieke samenstelling van deze teer wordt hier commerciële asfalt van gemaakt.

Uitleg over de verwerking van het teer/betumen tot verwerking van het commerciële asfalt. Op de achtergrond de wagons, waarmee het naar de fabriek vervoerd wordt.

Ze produceren hier 160 ton per week en de gids beweerde dat elke weg op de wereld hiermee gemaakt is. Dit zegt volgens ons meer over zijn beperkte wereldbeeld dan over de kwaliteit en hoeveelheid van het geproduceerd teer. De afmetingen van dit “lek” in de aardkorst is overigens 40 hectare oftewel een meertje met een diameter van ongeveer 750 meter. De diepte van het teermeer is 75 meter. Als we terugrijden lijkt het ons verstandig voor T&T om wat meer van dit asfaltmeer over hun eigen wegen te smeren, want zo veel soeps is de kwaliteit van het huidige asfalt echt niet! We zouden willen zeggen: maak wat meer reclame voor je product en gebruik het zelf!
Rondom het meer groeien bomen met cashewnoten.
Cashewnotenboom.

In de beekjes groeien waterplanten met witte, rose en paarse bloemen. Verder zien wij verschillende soorten vogels op en rondom het meer, zoals gieren, sandpiper en andere waar we de naam niet van weten.



Er lopen verschillende beekjes door het asfaltmeer. Het water is zeer warm en heeft een geneeskrachtige werking. Helaas moet je dan dagelijks naar het meer komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten