zondag 13 mei 2012

Chaguaramas, waarde van de Trinidadse dollar

Zondag 13 mei 2012: 

Positie Chaguaramas: 10°40.78' N 61°38.08 W
’s Morgens hebben we afscheid genomen van Rob en Jacqueline, zij vliegen via Suriname terug naar het koude Nederland.

In T&T wordt betaald met de T&T dollar. Deze valuta is een redelijk stabiele munt en op dit moment is een Trinidadse dollar( $1,- TT ) € 0,12 waard.
Het idiote is nu dat de bankbriefjes beginnen bij een waarde van $1,- TT, vervolgens $5, $10, $20 en $100 TT. Een bankbriefje met een hogere waarde hebben we hier nog niet gezien. Let wel, $100 TT is maar €12,-! Als we hier pinnen dan krijgen we een hele stapel geld. Vervolgens krijg je bij betalen heel veel briefjes terug, het lijkt wel Monopoly in het echt. Iedereen loopt hier met stapels briefgeld rond maar de waarde is relatief erg laag (bv. 10 briefjes van $1,- zijn maar €1,20 waard).
Maar het wordt nog gekker. Er is ook muntgeld dat begint bij 1 dollarcent, dus €0,0012 (!), en vervolgens 5, 10 en meest waardevolle munt is die van 25 dollarcent met een waarde van 2,4 Eurocent! Er wordt strikt mee betaald en je krijgt bij het wisselgeld altijd nog muntgeld. We schatten dat de metaalwaarde van deze munten hoger is dan de valutawaarde. Het leven is hier wat betreft de dagelijkse levensbehoeften goedkoper dan in Europa (voedsel, drank, vervoer), de overige producten kennen vaak Europese prijzen. In waarde stellen deze muntjes dus niets voor, maar er wordt wel braaf mee gewerkt, en er wordt nooit afgerond.

In de busjes wordt het bedrag voor een rit, meestal tussen de $3,- en $5,- gerekend met hele dollars. Er zijn veel passagiers op een route en de chauffeur heeft geen kassa: elke chauffeur rijdt voortdurend met een dik pak briefgeld in de hand. Bellen kunnen ze alleen maar handsfree, want één hand is bezet door het pak geld en zonder handen wordt wel erg link (eigenlijk is dit pas écht handsfree). We verwachten dat in de toekomst hier in T&T een regel in de verkeerswet komt die “money-free driving” verplicht zal stellen.

Taxichauffeur sorteert onder het rijden de briefjes op grootte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten