maandag 29 mei 2023

Raroia; een nieuwe groente "palmhart", Tuamotus, Frans Polynesië

Dinsdag 18 april 2023 tot en met Zondag 23 april 2023

Positie Raroia: 16°06.172 Z /142°22.743 W
De atollen in de Tuamotus zijn adembenemend mooi. De rand van elk atol bestaat uit een reeks koraaleilandjes die van nature begroeid zijn met palmbomen. Aan de binnenkant van het atol hebben de eilandjes witte stranden die bestaan uit stukjes gebleekt koraal, een beetje grit-achtig. Mooi zacht zandstrand hebben we nog niet gezien. De buitenkant, de kant van de Stille Oceaan, bestaat uit een barrière rif en vervolgens rotsachtig koraal. Een ruwe en onherbergzame omgeving.

Nadat we voor anker zijn gegaan in het kristalheldere water zien we na een poosje al de eerste nieuwsgierige rifhaaien voorbij zwemmen. De atollen zijn bij de haaien erg populair door het grote aanbod vis die zich in en rondom het atol bevindt. Bij de ingang van dit atol is een klein dorp, de rest van het atol in onbewoond. Een paar zeilers zijn de enige bezoekers en toeristen komen hier niet.

De vegetatie bestaat voornamelijk uit palmbomen en wanneer we, gewapend met onze macheete, ons een weg banen door het dichte palmbos, zien we nagenoeg geen kokosnoten die we kunnen slachten om te kunnen consumeren. Alle kokosnoten die van de boom vallen, worden hier direct aangevreten door de vele heremietkreeften en grote krabben die met hun scharen elke kokosnoot verorberen. Het enige eetbare wat wij uit dit palmbos kunnen oogsten is palmhart.

Er ligt een open kokosnoot, waarop 13 grote heremietkreeften zitten, 
die elk een stukje kokosnoot willen.

Uitzicht vanaf de boot.

Palmhart is de onderste kern van een kokosscheut van ongeveer 1,5 m hoogte. Deze witte kern is boterzacht en heeft een nootachtige smaak. We koken palmhart en bereiden dit met een melksausje/roux en we eten palmhart rauw in de salade. Lekker en heel speciaal!

In het blad zeilen heeft lang geleden een stuk over palmhart gestaan. 
Met deze informatie gaan wij ook op zoek naar palmhart.

Loud hakt een palmboom om. Vervolgens moet het binnenste deel eruit gehaald worden.

Na een paar dagen gaan we ankerop voor een paar mijltjes noord om wat andere atoleilandjes van Raroia te verkennen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten