vrijdag 19 mei 2023

Hakahetau; wandeling naar andere kant van het eiland, Ua Pou, Frans Polynesië

Woensdag 12 april 2023 tot en met Vrijdag 14 april 2023

Positie hakahetau: 09°21.389 Z /140°06.364 W
Paul en Caroline Gieb is een Noord-Hollands zeilerskoppel dat, net als ons, al lang met hun zeilboot onderweg is. Paul is redelijk koud-bloedig. Hiermee bedoel ik dat zijn voorliefde uitgaat naar koudere bestemmingen. Zij hebben zuid Amerika bezeild en zelfs Antarctica. Toen wij hun twee weken geleden in Nuku Hiva ontmoetten, waren zij net aangekomen van een zeilreis vanuit Canada/Alaska waar zij 7 jaar (!) rondgezeild hebben. Zij zijn onderweg naar de zuidelijkste Frans Polynesische archipel, de Austral eilanden. Deze eilandengroep ligt zover zuidwaarts dat hier het klimaat ook koeler is.

Wanneer zij met hun boot de Giebateau voor anker gaan in "onze" baai, maken we meteen een afspraak om later op de middag samen wat te drinken op de Giebateau. Tijdens deze gezellige ontmoeting vertelt Paul over zijn tijd als top-surfer en dat hij samen met toppers als Robby Nash en Björn Dunkerbeck als Nederlandse vertegenwoordiging aan internationale windsurf-wedstrijden deelnam.

Wij vertellen hun onze plannen om morgen dwars over het eiland te wandelen naar het grootste dorp hier op het eiland. Zij willen graag mee en de volgende morgen gaan we met ons vieren vroeg op pad om de tocht, dwars over het eiland, naar Hakahau te lopen. Er is een smal wandelpad, maar dit is niet altijd even duidelijk. We verdwalen bijna, maar weten toch weer de juiste richting te vinden.

Halverwege hebben we uitzicht op de baai, waaraan het vliegveld is gelegen.

De pieken van het eiland hangen half in de bewolking.

En dan zijn we op het hoogste punt en denken we dat we aan de andere kant van de top naar Hakahau kunnen lopen. Maar helaas, aan de andere kant van de top is alles zeer steil en we kunnen daar niet omlaag. We zijn even radeloos en denken dat we terug moeten naar het begin.

Dan zien we plots aan de overkant op een bergtop 5 wandelaars zitten (Halverwege de linker berg). Komen deze van Hakahau of komen zij van de baai van het vliegveld. Zouden we ze tegen moeten komen???? Maar hoe komen we daar??? Wij moeten in ieder geval terug en na een kwartier zien we een andere afslag. Deze is uiteindelijk goed. De andere wandelaars komen we niet meer tegen.

De wandeling is heuvelachtig en op sommige plekken erg steil. Het pad, waarschijnlijk al eeuwen in gebruik, is meest rotsachtig en smal en leidt ons door een fenomenaal stukje natuur. Ook deze wandeling is weer onwaarschijnlijk mooi en interessant.

Dit is het paadje. 
Je kunt je voorstellen dat we soms moeten zoeken waar het pad verder gaat.

Het laatste deel van de wandeling wordt gekenmerkt door deze speciale bomen. 
Het ziet uit alsof deze bomen gestut zijn. 

En dan hebben we eindelijk zicht op Hakahau.

Na 4 uur hebben we de 10 km lange tocht volbracht en zoeken we een eettentje op bij het strand. We hebben hier internet en we brengen ons energie-niveau weer netjes op peil met een Cola, steak en frietjes.

Onze route van Hakahetau naar Hakahau.

In de vroege middag lopen we naar het einde van het dorp, vanwaar we liftend terug naar de ankerbaai gaan. Dit is ook de laatste activiteit die we in de Markiezen doen. We gaan namelijk ankerop naar een volgende bestemming, 750 km verderop. Dit is een groep atollen met de naam "de Tuamotus".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten