dinsdag 30 mei 2023

Droneopnamen van onze ankerplek, Raroia, Tuamotus, Frans Polynesië

Maandag 24 april 2023 tot en met Woensdag 26 april 2023

Positie Raroia, Kontiki: 16°03.940 Z /142°21.761 W
Het eilandje waar we voor anker gaan heeft de naam Kontiki. Deze naam komt van de wereldberoemde Noorse bioloog en etnograaf Thor Heyerdahl die op dit eilandje aankwam met zijn zeilend vlot/boot met de naam Kon-Tiki. Deze tocht van 5.000 nm (8.000 km) van Peru naar de Tuamotus ondernam Thor Heyerdahl in 1947 om te bewijzen dat er contacten waren tussen de Polynesiërs en de Zuid-Amerikaanse volkeren in de precolumbiaanse tijd. Er is op dit eilandje een gedenksteen aan hem gewijd.

We liggen hier met een 4-tal zeilboten: wij, de Kobel-crew, Australiërs en Zwitsers. Ter lering en vermaak nemen wij het initiatief voor een gezellige strandborrel op dit prachtige eiland. Verder wordt onze drone uit de mottenballen gehaald en maken we een aantal mooie luchtopnames van dit atol.

Raroia vanuit de lucht.

Op de luchtfoto's zie je precies waar het koraal ligt. 
Als je aan komt varen is dit moeilijker te zien.



Onderweg naar het eiland.

Het strand is verlaten.


We proberen tot open zee te lopen, maar dat is hier niet mogelijk.

Deze "aal" zwemt rond in een kleine waterpoel (eb), met vloed heeft hij weer alle ruimte en kan hij naar open zee. Hij schrok zich en verstopte zich onder deze steen. Helaas kwam hij niet meer tevoorschijn.

En ook deze heremietkreeft trekt zich terug in zijn schelp. 
We waren dus toch niet alleen op dit eiland.

Na een aantal dagen gaan we ankerop voor een ander atol te verkennen, het atol Makemo. Tijdens het ophalen van het anker komt de ankerketting een paar keer behoorlijk vast te zitten onder koraalblokken op de bodem. Dit is een fenomeen dat met name hier op de Tuamotus voorkomt. Er zijn zoveel grillige koraalblokken op de bodem dat er een reële kans is dat de ketting vast gaat zitten rond een grillige koraalblok, zeker als de wind gaat draaien. Om dit te voorkomen en om levend koraal te beschermen, ankeren zeilers in de Tuamotus uitsluitend met drijvers die de ketting van het anker tot aan de boot boven de bodem laten zweven/drijven. Dit gaan we de volgende keer uitproberen.

2 opmerkingen:

  1. Mooie opnames en leuk verhaal. Wij vertrekken dit weekend vanuit Ecuador. En zijn over een week of 4/5 ook daar ergens⛵️😎

    BeantwoordenVerwijderen