Positie Taiohae: 08°54.984 Z /140°06.060 W
Een beknopte historie van de bevolking van de Markiezen.
De inwoners van de Markiezen zijn Polynesiërs die deze eilandengroep +/- 1000 jaar geleden met zeilende kano's vanuit het westen ontdekt en bevolkt hebben. De Markiezenaren zijn dus ook verwant met de inwoners van Nieuw-Zeeland, Hawaï, de Paaseilanden en alle kleine eilandjes tussen hier en Fiji.
De Markiezen, een eilandengroep van 15 eilandjes was zo vruchtbaar en de zee overvol met vis dat de bevolking snel groeide. 800 Jaar later, in begin 1800, bestond de bevolking van de Markiezen maar liefst uit 80.000 – 100.000 inwoners.
Maar vriendelijk en vredelievend was deze cultuur echter niet: er waren veelvuldig zeer bloederige conflicten tussen de naburige eilanden en tussen stammen op hetzelfde eiland. Kannibalisme kwam voor omdat de mensen geloofden dat als je iets van een ander opat, met name een gedode vijand, jezelf de goede eigenschappen van de gegeten persoon overneemt.
De Franse regering wilde in het midden van de 19de eeuw de Markiezen als kolonie inlijven en dwong de bewoners zich te bekeren naar het Christendom. De oude godsdienst en de bijbehorende rituelen werden verboden. De bevolking van de Markiezen mocht zich bijvoorbeeld niet meer tatoeëren en de belangrijkste symbolen van het oude geloof, de zogenaamde Tiki's, werden vernietigd. Aan het einde van van de 19de eeuw was er geen kannibalisme meer en nagenoeg de hele bevolking was bekeerd.
In deze periode werd de bevolking van de Markiezen vreselijk geraakt door de overgebrachte ziektes vanuit Europa. De inwoners van de Markiezen waren zeer gevoelig voor ziektes zoals griep, pokken en mazelen, waar ze totaal geen weerstand tegen hadden en heel vatbaar voor waren. Een overgroot gedeelte van de bevolking van deze eilandengroep is in die relatief korte periode aan een van deze ziektes gestorven. In 1925 waren nog maar 2500 oorspronkelijke inwoners van de Markiezen in leven: meer dan 95% van de bevolking is dus aan een van deze uit Europa overgebrachte ziektes gestorven!
Vanaf 1925 is de bevolking van de Markiezen weer langzaam gegroeid tot de 10.000 die er nu wonen. Op het hoofdeiland Nuku Hiva waar we nu zijn, wonen 3500 personen.
In het oerwoud ontdekken we nog veel overgroeide resten van bouwsels van het grote aantal bewoners dat hier 150 jaar geleden leefde in het stenen tijdperk. Op sommige plaatsen in de Markiezen zijn onderdelen van deze nederzettingen gerestaureerd en krijgen we nog beter een indruk hoe het leven er toen hier uitzag.
Tiki, gespot tijdens onze rondreis met auto over het eiland Hiva Oa.
Een gerestaureerd dorp uit de tijd rond 1850,
gespot tijdens onze rondreis over het eiland Hiva Oa.
Resten van dorpen uit de tijd van vóór de Franse kolonisatie,
gespot tijdens de wandeling naar de waterval van Daniels Bay.
Een krijger van Nuku Hiva, getekend door een ontdekkingsreiziger in 1810.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten