woensdag 28 september 2011

Dinsdag 27 september: met de trein naar Porto

Vandaag zijn we met Marcel en Ieffie naar Porto gegaan. In Povoa ligt een aansluiting op het metronet van Porto. Een nieuwe spoorlijn, super de luxe. Deze is betaald door EU-geld. Dit geldt trouwens voor heel veel gebouwen, wegen en publieke zaken. Overal waar gebouwd wordt staat wel een EU-teken bij.
Marcel en Marlène proberen een kaartje te bemachtigen maar ook Portugal heeft een chipkaart. Het is dus bijna onmogelijk een kaartje te krijgen uit een automaat, de trein komt en zonder kaartje stappen we in. Marlène heeft moeite met “zwartrijden” en voelt zich duidelijk niet op haar gemak. Om haar gerust te stellen vertel ik haar dat deze trein door EU-steun gebouwd is, dus door Nederland, en dat deze trein eigenlijk van ons is. Als de conducteur komt zal ik aan de beste man duidelijk maken dat dit onze trein is en hem vragen om aan ons te betalen.
Porto is een grote stad, typisch Portugees. Veel gebouwen en wegen zijn van zwart/wit marmer iets dat we ook veel gezien hebben op de Azoren, 3 jaar geleden. Mooie barokke gebouwen, veel huizen zijn aan de buitenkant betegeld, ook typisch Portugees. Wat me ook opvalt is dat veel vrouwen hier overgewicht hebben, dit in tegenstelling tot Spanje. Tot mijn verbazing is hier ook de leggingmode van Dover vaak zichtbaar… Bij de rivier is het zicht op de stad zeer mooi. Indrukwekkend is ook de beroemde brug over de rivier, gebouwd door Gustav Eiffel, bekend van de dito toren en van dezelfde leeftijd, +/- 1900.



Porto is verder beroemd van de Portwijn. Port is wijn waarbij extra alcohol is toegevoegd om de wijn te conserveren en in vaten verder te laten rijpen. Grote portproducenten liggen hier aan de rivier, een bekende naam voor ons is “Sandeman”. Nog even naar een proeverij geweest en geconcludeerd dat dit mierzoete drankje niets voor me is.
Wie zich in Portugal in een universiteitsstad begeeft heeft het gevoel dat hier ook Zweinstein in de buurt ligt, je weet wel, het opleidingskasteel voor tovenaars waar ook Harry Potter deelgenoot van is/was. Niets is echter minder waar. De studenten in Portugal hebben nog altijd een officieel kostuum en dit lijkt sprekend op dit van de uit de fantasie van J.K. Rowling ontstane tovenaarsleerling. Ik heb dit aangekaard bij een van de studenten die dit kostuum droeg en hij verklaarde dat studenten deze uniformen bij officiële gelegenheden moeten dragen. Er is zelfs een universiteit in Portugal die ook hoeden voorschrijft waardoor het vergelijk compleet is. Bijgaand een foto van een paar studenten in dit typische uniform:


’s Avonds  weer marlijn op de menukaart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten