zondag 30 april 2017

Ocho Rios – Oracabessa (Jamaica)

Vrijdag 14 april 2017

Positie Oracabessa: 18°24.437 N 76°56.855
We gaan in de ochtend ankerop voor een zeiltocht van een kleine 12 NM naar de vissersbaai bij het dorpje Oracabessa. De wind is net niet op onze neus en dus is de tocht niet bezeild en moeten we kruisen. De stroming en de golven zijn ook “tegen” en daardoor wordt de onbezeilde hoek meer dan 120 graden, het schiet dus niet echt op. De zee is vrij hoog en onze gasten Sandra en Paul worden behoorlijk brak. We besluiten de motor bij te zetten, met motorsailing is het voor onze gasten iets comfortabeler en sneller. Net na de middag gaan we voor anker in een zeer mooie baai omringd door strand en palmbomen.


In de baai van Oracabessa liggen ook verschillende vissers.
Iedere morgen wordt er vis verhandeld en schoongemaakt. Erg vriendelijke vissers.

We liggen geankerd in de Oracabessa Bay en liggen voor James Bond Beach, genoemd naar de wereldberoemde personage die door Ian Fleming geschapen is. Ian Fleming is in London in een welgestelde familie geboren. Tijdens de tweede wereldoorlog werkte Ian voor de inlichtingendienst van de Britse Marine en kreeg hij de inspiratie en het idee om schrijver te worden van spionageromans. Zijn eerste roman “Casino Royal” is in 1953 gepubliceerd. Voor de hoofdpersoon in de boeken wilde Ian een “gewone Engelse naam” kiezen en deze vond hij in een boek over de vogels in Jamaica, het land waar zijn familie een vakantiehuis bezat. Ian Fleming, zelf amateur ornitholoog, bezat een boek van de Amerikaanse vogelkenner James Bond over de vogels van Jamaica en hij besloot deze naam voor de hoofdpersonage in zijn boek te kiezen.

De vakantievilla van de familie Fleming, Golden Eye, ligt hier in de baai verderop en het verhaal gaat hier rond dat Ian Fleming hier aan het strand bij onze ankerplek vaak vertoefde om inspiratie voor zijn boeken op te doen. De villa “Golden Eye” is nu een luxe hotel/resort. Ian Fleming was kettingroker en was zwaar aan de drank waardoor hij vrij jong in 1964 op 56 jarige leeftijd in London overleed.

Voor de geïnteresseerde zeilers:
Ocho Rios is een mooie en veilige ankerplek direct aan het strand. Inklaren en ankeren is gratis en de dinghy kun je mooi afmeren bij de Marine Politie. In Ocho Rios kun je goed inkopen en er is overal vermaak.

Een paar leuke (niet toeristische) uitstapjes:
- Blue Hole waterval: neem een routetaxi naar Labyrint/Lodge (150 JD, 1,15 Euro pp) en stap uit bij de ingang van de Blue Hole. Neem vervolgens een gids voor 1000 JD PP (7,5 Euro pp)
- Neem de routetaxi naar Gayle ( 200 JD, 1,50 Euro pp) en loop door de heuveldorpjes terug naar Ocho Rios.
- Loop vanaf Ocho Rios naar Snow Hill en loop over de oude bauxiet-band en de krijtweg via Pimento Walk terug naar Ocho Rios.
- Loop vanaf Ocho Rios westelijk langs de kust. 20 min later zie je aan je rechterkant een mooie waterval, strand en prachtig zwemwater. 

2 opmerkingen:

  1. Zo te lezen staan ons nog heel wat mooie plekjes te wachten. We kijken er naar uit!

    Groetjes van Caroline & Fred
    SY Pegasus

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker weten. Er zijn te veel mooie plekken op onze aardbol.
      Groetjes van Loud en Marlene.

      Verwijderen