zaterdag 8 april 2017

Cienfuegos, Cuba

Zondag 5 maart 2017 tot en met maandag 6 maart 2017

Positie Cienfuegos: 22°07.447 N 80°27.354
In ons vorige blog schreven we over de enorme jachten, die hier momenteel voor anker liggen. Terwijl wij ons verbazen over dit soort ongekende rijkdom, verbazen wij ons vandaag over de watersporters die het met een zeer klein budget moeten doen. Naast ons ligt een boot met Franse jongeren die zelfs een toiletpot aan boord niet kunnen betalen. Dagelijks zien we de opvarenden braaf hun behoefte doen op de puts...

Kun je het voorstellen, 6 mensen aan boord en geen toilet. Ieder half uur zit er wel iemand op de emmer.

Ook in Cuba is een groot verschil in rijkdom. De toeristen worden voor hoge prijzen met zeer luxe bussen van de ene toeristische stad naar de andere stad vervoerd. De prijs voor een busticket voor toeristen, van Cienfuegos naar Havanna, is ongeveer een maandloon voor een Cubaan. De Cubanen daarentegen worden in oude, omgebouwde vrachtauto's gestopt om vervolgens naar hun bestemming te worden gebracht. Onbegrijpelijk dat de Cubaanse regering dit laat gebeuren want door dit belachelijke onderscheid voed je natuurlijk de ontevredenheid van de Cubaanse bevolking op het huidige regime.


Met deze opgebouwde vrachtauto worden de Cubanen vervoerd.
De meeste mensen moeten staan, enkele kunnen aan de zijkant zitten.

En dit is de autobus voor de toeristen.

En hier wachten de paarden op de leerlingen van de middelbare school. Allen gaan met paard en wagen naar huis.

Deze auto staat al een hele tijd op deze plaats.
Wielen zitten er niet meer onder, maar is waarschijnlijk toch het opknappen waard.

We zijn niet de enige Nederlanders die dit seizoen Cuba bezeilen. We ontmoeten de opvarenden van de 13 Beaufort, Lonely Planet en Kulkuri. Met Liesbeth en Hans van de Kulkuri drinken we nog een gezellige borrel in het café van de marina.

We gebruiken deze laatste dagen in Cienfuegos om afscheid te nemen van onze vrienden van de Pink Panther en we bunkeren verse spullen. We gaan namelijk weer op pad, naar het land van de Reggae en Marihuana, Jamaica dus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten