maandag 16 januari 2012

Lamin Lodge, Banjul

Maandag 16 januari 2012:
Positie Lamin lodge: 13°23'40" N  16°37'25" W

Vanmorgen zijn we met de taxi op weg gegaan naar Banjul. Wij gaan een vergunning halen om op de rivier te varen, Thomas moet zijn verblijfsvergunning verlengen (deze is maar 28 dagen geldig en hij is al een maand hier) en er is een Duits jacht aangekomen die we gaan helpen met inklaren.

Op weg naar Banjul worden we aangehouden. Er is een politiecontrole en er worden diverse auto’s aan de kant gezet. Ook onze taxi. Nu blijkt dat het paspoort van Thomas niet meer geldig is, hij is dus illegaal in het land, en daarom wordt hij meegenomen naar de politiepost. Even later komt Thomas terug en wordt hij door een beambte vergezeld die meegaat in de taxi naar de immigratiedienst in Banjul en daar wordt de zaak met wat (smeer)geld geregeld.

Een vrachtwagen kan altijd nog voller

Banjul is dan wel een stad in een ontwikkelingsland maar een stuk moderner dan Dakar. Hier zijn veel meer spullen te verkrijgen, er worden behoorlijk veel Westerse spullen verhandeld. De mensen zijn vriendelijker en niet zo opdringerig als in Senegal, maar het blijft een armoedige Afrikaanse stad. Een ander groot verschil is de taal. In tegenstelling tot Senegal, waar de officiële taal Frans is, is de officiële taal van Gambia Engels. Dit maakt communiceren met de mensen op de straat gemakkelijk.

Marlène weet een tweetal mooie, typisch Afrikaanse, lappen stof op de kop te tikken. Hiervan wil ze kussens, een patchwork deken of iets dergelijks van maken.

Op het einde van de middag is de “Maia” ingeklaard, hebben de beambten hier de zakken weer vol, varen we met Karl en Karin van de “Maia” weer terug naar de rust bij de Lamin Lodge.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten