woensdag 25 januari 2012

Bintang, bezoek aan de grootste plaats in de regio “Bwiam”

Woensdag 25 januari 2012:
Positie: 13°14'58" N  16°12'35" W
Vandaag zijn we samen met Dick en Atie naar Bwiam getogen. De Buschtaxi komt in Bintang echter maar een paar keer per dag. Na een tijdje wachten hebben we iemand van de plaatselijk bevolking gevraagd hoe we het beste naar de hoofdweg kunnen komen. Vanaf Bintang loopt er een zandweg naar de hoofdweg, ongeveer 5 kilometer. De enige mogelijkheid blijkt een kar met dito ezel te zijn en even later zijn we op weg. Wij mogen op een platte kar zitten, die voortgetrokken wordt door een ezel en door de eigenaar al lopend begeleidt wordt.



Tussenstop: op de ezelkar Loud, Atie en Dick

Na een tocht van ongeveer anderhalf uur door een mooi landschap, komen we stijfgezeten aan op de verharde hoofdweg waar we al snel een buschtaxi naar onze bestemming kunnen nemen. De plaats Bwian is echter weinig indrukwekkend. Er is een grote markt, welke inmiddels beëindigd is. Het is weliswaar een grote plaats maar naast de vele huizen zijn er geen openbare voorzieningen. We komen voorbij een pindacoöperatie, waar een heuse berg pinda’s en enkele draaimolens te zien zijn.
Pindaboer met sigaret leegt zijn zakken met pinda's, welke per ezelkar aangevoerd worden

Molens voor de pinda's. Helaas hebben wij ze niet werkend gezien

Het is een warme dag en na een stevige wandeling door deze typisch Afrikaanse omgeving besluiten we weer terug te gaan naar het vertrouwde Bintang.

Veel kinderen dragen nog een kostuum

Veel huizen hebben een eigen waterput, een hele luxe in Afrika

Op de zandweg naar het dorp terug krijgen we zelfs nog een lift van een plaatselijke rijkaard die een grote SUV bezit met airco, wat een tegenstelling met de Ezelskar!

’s Avonds nemen we afscheid van Dick en Atie, zij gaan morgen verder naar de kust voor nog een weekje strandvakantie.

1 opmerking:

  1. Was een leuke dag, jammer dat die kano er niet was (en die rivier niet) om ons terug te brengen! Was echt Gambia ervaren.
    De kust was wel even wennen, zo toeristisch na Bintang Bolong. Voordeel er was daar een ATM Visa!

    BeantwoordenVerwijderen