vrijdag 6 januari 2012

Dakar, Ile de Gorée


Vrijdag 6 januari 2012:


Positie Dakar: 14°42'45.36" N  17°25'46.70" W

Morgen vertrekken we voor een dagtocht van 60 nm naar een ankerplek op de Saloum rivier in het natuurgebied van de Saloum delta. We gaan niet rechtstreeks naar Gambia, omdat we niet in het donker langs deze kust willen zeilen. De vissersschepen, de boeien en de fuiken zijn onverlicht.

Omdat we alleen in Dakar kunnen uitklaren (dit is een officiële verklaring dat het schip met zijn opvarenden het land heeft verlaten) moeten we vandaag de stad in naar de havenautoriteiten. Daarna gaan we het eiland Gorée, 3 nm uit de kust bij Dakar, bezoeken.

Het eiland Gorée heeft een bonte geschiedenis, omdat het heel strategisch ligt. Het werd al in de 17de eeuw gebruikt door de schepen die op route waren richting Zuid-Afrika en daarna richting Indonesië en Japan. Gezien de strategische ligging is Gorée in handen geweest van de in die tijd regerende machthebbers van de zee, te weten Engeland, Portugal, Frankrijk en.. Nederland.

Na de ontdekking van Amerika en de daaropvolgende kolonisatie van dit continent zijn de bovengenoemde landen begonnen met de slavenhandel. Gorée en ook de Kaapverden zijn de belangrijkste plaatsen geweest waar de slaven verzameld en verscheept werden voor de overtocht naar Amerika. In het museum op het eiland is te lezen dat 20% van de slaven deze overtocht niet overleefde… Een zwarte pagina in onze vaderlandse geschiedenis.
Michiel de Ruyter

Museum

Op het eiland staan veel gebouwen uit de koloniale tijd. Deze gebouwen zijn indrukwekkend en nog niet gerestaureerd. Hierdoor krijgt dit eiland een heel charmant karakter.


Enkele panden zijn reeds opgeknapt
Hier is nog voldoende werk…

Maar ze wonen ook nog in deze bouwvallen
Op de heuvel op het eiland is verder een kunstenaarskolonie gevestigd. Gorée is volgens ons het mooiste stukje van Dakar.
Vele souvenierswinkeltjes            
Kunstenaars stallen hun werk uit

Vanaf het eiland had je een mooi uitzicht op de rotskust, de zee en de vele roofvogels.

Rotskust Ile de Goree

1 opmerking:

  1. Arie en Evelien van der Hoek / Beagle17 januari 2012 om 13:03

    Hi Wereldzeilers,
    We volgen jullie met veel belangstelling. Wat een spannende reis en de indrukken die jullie opdoen......fantastisch. Genier ervan en laat de achterblijvers genieten van jullie belevenissen.
    Behouden vaart.

    Arie en Evelien van der Hoek
    Je weet wel..... van de Beagle.

    BeantwoordenVerwijderen