zaterdag 24 december 2022

Zaterdag 24 december, dag 10 oversteek Galapagos - Frans Polynesië

De zee is weer wat gekalmeerd en we hebben gisteravond en vanacht weer een beetje bij kunnen slapen. De wind is vandaag gunstig en we gaan, ook dankzij de stroming, goed vooruit.

We hebben 2 soorten radio communicatie aan boord. De eerste, en dat is de belangrijkste, is de Marifoon. Deze is om kontakt met de wal en andere schepen te maken. De draagwijdte van deze radio, ook wel de VHF genaamd, is ongeveer 15 km. Deze radio is verplicht om aan boord te hebben.
De andere radio is een speciale. Dit is een kortegolf radio, ook wel SSB genoemd en deze heeft een hoog vermogen en hiermee kun je heel ver mee zenden en ontvangen.
Op de Markiezen wordt elke avond om 20:00 op een speciale frequentie informatie via de SSB verzonden. Ook kunnen schepen onderweg zich aanmelden bij deze radiogroep, een zogenaamd radio-netje. Loud heeft al een paar dagen geprobeerd om kontakt te maken, maar dat was nog niet gelukt. Maar gisteravond konden we dit radionetje ontvangen en we hebben ook onze positie aan de leider van het netje door kunnen geven. Er was ook nog een Amerikaanse zeilboot die onderweg was. Ongelofelijk om met een radiozender over een afstand van 3000 km te zenden en ontvangen.

Onze positie: 1*20N/114*08W
Nog te gaan: 1.625 NM, 3.005 km (We hebben ons doel gewijzigd, ipv Nuku Hiva gaan we naar Fatu Hiva of Hiva Oa, dit is 40 tot 50 NM dichterbij).

1 opmerking: