woensdag 28 december 2022

Woensdag 28 december, dag 14 oversteek Galapagos - Frans Polynesië

Gisteren was een perfecte zeildag. Vlakke zee, 10 knopen wind en met de Parasailor een mooie snelheid, heerlijk relaxed. Aan het einde van de middag trekt de wind aan. De zeilen worden gewisseld, maar de wind neemt nog verder toe. In het midden van de nacht, het bazaanzeil is al gestreken en het grootzeil en de fok zijn gereefd, is de wind meer dan 30 knopen en zetten we een 2de reef in het grootzeil, terwijl ook de fok wordt teruggerold tot het formaat "zakdoek". Reven doen we op de Rafiki nog ouderwets aan de mast, dus het is een hele bedoening met zwemvesten, lifelines en deklichten. Ook de zee is door de wind opgezweept en de scherpe golven zijn meer dan 2 meter hoog.
Onder deze omstandigheden is het niet comfortabel aan boord van de Rafiki. De boot schudt en schommelt als een kermisattractie, de wind joelt door het half gestreken want en de boot slaat op de golven (en andersom). Maar...we komen wel snel vooruit.
Na de nacht met weinig slaap gaat de wind in de vroege morgen een beetje liggen tot een acceptabel nivo van 20 knopen. De reven kunnen uit de fok en het grootzeil en de boot ligt weer rustiger op het water. De zee is wel nog vrij onrustig, golven tot 2 meter, maar de zee gaat altijd een paar uur later dan de wind liggen, een na-eb effect.
We hadden ook afgelopen nacht een wolkenloze sterrenhemel en ook vandaag hebben we een stralende zon aan een blauwe hemel, we hebben het toch niet zo slecht...
Voor onze lifters, onze geverde vriendjes, is het door afgelopen nacht wel welletjes geweest, het kaf is van het koren gescheiden. Van de 4 vogels is er nog maar één "die hard" overgebleven.
Alles is verder prima aan boord.

Onze positie: 1*39Z/123*07W
Nog te gaan: 1.065 NM, 1.970 km (in onze aankomende nacht passeren we de 1.000 NM grens, tijdsverschil met Nederland is nu 9 uur)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten