dinsdag 15 mei 2018

Cartagena, Colombia

Zaterdag 28 april 2018 tot en met Woensdag 2 mei 2018

Positie Cartagena: 10°55.289 N 75°32.601 W
Cartagena is en blijft een parel aan de kust van de Caribische zee. De antieke stad is compleet ommuurd en vol levendigheid. Overal is er wel iets opmerkelijks te zien en de historie druipt figuurlijk van de prachtige gevels af. We maken een paar heerlijke wandelingen door de oude stad en in de avond zijn we twee keer terug te vinden op onze favoriet pleintje, Plaza de La Trinidad, in de wijk Getsemani. Iedere dag vullen de plaatselijke bewoners en de backpackers dit pleintje en er is elke avond wel iets te beleven. Op zondagavond was net de mis afgelopen en liepen de mensen in nette kleding de kerk uit, toen een groepje jongeren enorme geluidsboxen gingen opbouwen. Om acht uur in de avond begint namelijke de wekelijkse Zumba les op het pleintje. Gratis en dus voor iedereen toegankelijk. Heel leuk om te zien hoe ongeveer honderd personen zich plotseling voor je neus gaan uitsloven.


Plaza de la Trinidad.

Drie jaar geleden had Cristina Agaluira dit huis net gekocht. Nu was het geheel opgeknapt.
Een leuk huis aan Plaza de la Trinidad.

Gezellig straatje in Getsemani.



's Avonds verandert het plein "Plaza de la Trinidad" in een gezellige kroeg met diverse restaurant en eetkarretjes. 

Overigens is een beroemde amerikaan in Cartagena gespot. Will Smith is in de stad voor de opnames van de film Gemini, maar wij zelf zijn hem niet tegengekomen.

Toeristische attractie in Cartagena. Vrouwen die rond lopen met typische klederdracht en fruit in een mand op hun hoofd. Zij vragen geld voor een foto.

Veel hoedenverkopers in Cartagena.

Het beeld "La Gorda" van de bekende Colombiaanse beeldhouwer Fernando Botero.

Op de universiteit studeren ze een dans in.

Straatverkopers.

Veel muurschilderingen in Cartagena.

Skyline van Cartagena, gezien vanaf de vestigingsmuur.

Het is meer dan 25 jaar geleden dat Pablo Escobar in Medellin doodgeschoten is en dat hiermee een van de belangrijkste drugskartels ooit ophield te bestaan. De geschiedenis van het leven van Pablo Escobar is recent nog uitgezonden in de serie “Narcos”. Maar betekent dit dan ook dat de cocaïnehandel in Colombia niet meer bestaat? Niets is minder waar, het gebruik van cocaïne is de laatste 25 alleen maar gestegen en het merendeel van deze drug wordt nog steeds in Colombia geproduceerd. De inkomsten uit de verkoop van cocaïne zijn ook in 2018 nog steeds een van de voornaamste inkomstenbronnen van het land Colombia. Natuurlijk zijn de drugsinkomsten illegaal, maar indirect heeft het land toch grote voordelen van deze enorme inkomsten. De drugsbarons kopen van dit illegale geld goederen en diensten en dit is een goede motor om de economie draaiende te houden.

Hierdoor ontstaat een opvallende en vooral unieke situatie. Enerzijds wil de regering het nationaal product maximaliseren en van de belasting op deze, indirecte, drugsinkomsten zaken kopen zoals wegen, gezondheidszorg, scholing etc. en wil/kan deze inkomstenbron niet verliezen. Anderzijds is er nationale en vooral internationale druk om de drugsproblematiek bij de bron aan te pakken, de productie in Colombia. Hierdoor wordt het land in een spagaat gedwongen. Colombia wordt gevraagd om meer te investeren om een van hun belangrijkste inkomstenbronnen te bestrijden. Ze worden gedwongen om de kip met de gouden eieren te slachten... Het is daarom logisch om aan te nemen dat de regering zoekt naar een soort evenwicht. Enerzijds de drugsproducenten die de markt willen behouden en anderzijds de politie en militairen die de productie zover mogelijk moeten verkleinen.

Nu is er, zoals eerder vermeld, met deze enorme inkomsten uit drugshandel een probleem, ze zijn illegaal. De drugsbarons zoeken dus naar wegen om deze inkomsten wit te wassen en netjes ergens op een bankrekening te zetten. Hier hebben ze de banken in de Kaaiman Eilanden en de banken in Panama voor. Van deze banken is bekend dat je hier aan het goede adres bent voor inkomsten die het daglicht niet goed kunnen verdragen. Maar aan alleen geld op de bank geeft de bezitter echter geen aanzien van rijkdom. Dat doet vervolgens een jacht, grote auto en ontroerend goed wel. Dat laatste is trouwens een investering die naar de toekomst toe waarde behoudt of zelfs in waarde stijgt.

Cartagena is de stad in Colombia waar de welgestelde Colombiaan graag vertoefd. Het ligt daarom voor de hand dat ook de rijke drugsbaronnen zich tot deze stad aangetrokken voelen. Een van de belangrijkste, en duurste, stukjes ontroerend goed in Caratagena is Bocagrande, een landtong tussen het havenbekken van de stad en het strand van de Caribische zee. Dit stukje Cartagena is compleet volgebouwd met hotels en grote woontorens met luxe appartementen. Deze skyline is opvallend door de overdaad aan wolkenkrabbers, maar ongeveer 95% van alle gebouwen staat leeg! 's Avonds zien we vanuit de boot dat maar een heel klein gedeelte van de vensters van de woontorens verlicht en dus bewoond is. In veel gevallen zien we alleen een verticale lichtlijn van het trappenhuis of liftschacht en de rest van het gebouw van 20-30 verdiepingen is donker. Het is absurd wat door het witwassen van het grote geld van de cocaïne hier gebeurd is. Een complete skyline met voornamelijk lege appartementen. Dit is inderdaad te bizar voor woorden, dus hier de foto's:

Alleen de verlichte appartementen zijn bewoond.

De oude binnenstad vanaf de ankerplaats.

De haven, waar dag en nacht wordt gewerkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten