dinsdag 15 mei 2018

Baru, Colombia

Donderdag 3 mei 2018 tot en met Woensdag 16 mei 2018

Positie Baru: 10°09.640 N 75°40.092 W
Na een kleine week nemen we afscheid van Cartagena en zeilen met een lekker bakstag windje 20 nm verder zuid naar het het schiereiland Isla Baru. We ankeren in een baai met de exotische naam Ciénaga de Cholón. Het eiland Isla de Isleta beschermd de baai van de inkomende zeeën en we liggen super rustig. In de weekends komen echter talrijke grote speedjachten uit Cartagena de rust verstoren. Deze baai is een populaire plek voor de welgestelde watersporters om hier te recreëren waardoor elk weekend de kleine baai veranderd in een kleine “Fuikdag”.


's Avonds aanschouwen we regelmatig de mooiste zonsondergangen.
In het weekend is het druk. De jetset van Cartagena laat zich naar Baru brengen (ze hebben allemaal crew aan boord).
Je kunt van alles huren, jetski's, met zijn allen op de banaan en ook het speeltje wat we voor het eerst in Jamaica gezien hebben namelijk hooverboarden. 

We liggen voor anker bij een hotel met een mooi strand waar we twee keer lekker gaan eten. Ook maken we dankbaar gebruik van het internet van het hotel om een aantal zaken zoals het blog bij te werken. Het dorp Baru, de belangrijkste woongemeenschap op dit schiereiland, is minder dan de moeite waard.

Het meest opvallende in het dorp waren het aantal kratten bier. Bij ieder huis stonden een aantal kratten bij de deur. Iedereen liep rond met grote kruiwagens met kratten bier. Bij de haven stond zelfs een hele rij met lege kratten. Gelukkig kwam net weer een boot aan met volle kratten bier. Zie onderstaande foto.


Kratten in de boot zijn 5 hoog gestapeld. Kostbaar vrachtje.

Tussen het afval stonden gelukkig ook nog mooie bloemen.

In het dorp stonden nog enkele oude karakteristieke huizen. Dit huis dateert van 1938.

De wegen op dit schiereiland zijn abominabel slecht en ook het dorp is na een regenbui een grote modderboel waarbij ook het zwerfvuil centimeters dik naast de weg en rond de huizen (of beter nog hutten) verspreid ligt. Tijdens ons tweede bezoek aan Baru was er groot feest in verband met de viering van Moederdag en dit wordt in deze regio gevierd met een exorbitant drinkgelag met muziek die qua volume makkelijk kan concurreren met Jamaica. Met name tijdens ons bezoek op deze feestdag was de sfeer grimmig tegenover ons en waren de wegen bezaaid met bierdopjes en lege flessen bier en rum. We hebben ons toen na een klein kwartier al omgedraaid en zijn over de nagenoeg onbegaanbare weg terug naar het hotel gelopen.

Het grote plein in het dorp, waar 's avonds een groot feest werd georganiseerd,
zag er nog triest uit na de regenbui van afgelopen nacht.

Met grote vrachtwagens (over een bijna onbegaanbare weg) werden de luidsprekers en de
overkapping van het podium naar Baru gebracht.


Dit is de doorgaande weg naar Baru. Zo ziet het eruit na een regenbuitje. De brommers zijn de taxi's.
Zo worden complete gezinnen vervoerd.
Vaak zitten er 4 personen op een brommer (2 volwassenen en 2 kinderen) of 3 volwassen personen.

De brommerbestuurders hadden geen problemen met de hoeveelheid water. Ze zijn het schijnbaar gewend.

We gebruiken de tijd op deze rustige ankerplek voor wat klussen en nog wat administratieve zaken waarvoor internet belangrijk is. De komende weken zullen we via de kust van Colombia naar de San Blas naar Panama zeilen en internet is dan erg onzeker vandaar dat we hier wat meer tijd voor nodig gehad hebben.

We hebben in deze baai “in the middle of nowhere” ook leuke ontmoetingen. We ontmoeten de fransman Jean die zijn zus en zwager op bezoek heeft en met zijn catamaran onderweg is naar de Bahama's. Verder hebben we in het hotel een ontmoeting met het Nederlandse koppel Rodger en Cindy die met hun twee zonen Hayk en Lenn een rondreis door Colombia gemaakt hebben. Samen met hun hebben we een gezellige borrel op de Rafiki en een lunch in het hotel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten