zaterdag 1 februari 2014

Discovery Bay, Falmouth

 
Zaterdag 1 februari 2014

Positie Discovery Bay: 18°27.858' N 77°24.092 W
Discovery bay is een prima ankerplek, je ligt heel rustig, mooi helder water en een mooi uitzicht.
We nemen vandaag de plaatselijke bus naar Falmouth, een kustplaats 20 km verderop.

Falmouth was in de koloniale tijd een belangrijke havenplaats en er zijn nog veel historische gebouwen. Maar zoals met zoveel resten van het koloniale verleden van de landen in de Carieb wordt hier, begrijpelijkerwijs vind ik, nonchalant mee omgesprongen. Er is veel achterstallig onderhoud en veel verval, maar het is natuurlijk ook niet een verleden van de mensen die er nu wonen en zeker niet een historie waar de huidige bewoners trots op zijn. Voor iemand die iets van de koloniale tijd wil zien is dit wel jammer maar zoals gezegd, wel begrijpelijk.

Historisch gebouw in Falmouth.
 
Falmouth zelf is een arm en redelijk vervallen stadje.

De regering heeft in Falmouth een paar jaar geleden een super de luxe cruiseboot terminal gebouwd in dit stadje en deze terminal is vandaag hermetisch afgesloten. De terminal is alleen geopend als er cruiseschepen aanmeren. Het luxe terrein van deze terminal is erg groot en pico bello onderhouden. We tellen maar liefst 5 in/uitgangen die streng bewaakt worden. We zien op het terrein mooie historische gebouwen en we vragen aan een bewaakster of we binnen mogen kijken. Na wat getelefoneer mogen we naar binnen. We moeten onze paspoorten afgeven en we krijgen een pasje en een begeleidster… Als we bij de historische gebouwen aankomen blijkt dat dit alles kitsch is. De totale cruisbootterminal is gebouwd op opgespoten zand en alles is nog geen twee jaar oud. Het contrast met het stadje Falmouth is ongekend. Er staat een treintje met wagons op wielen en die brengen de passagiers van de cruiseboten voor $15,- door het historische Falmouth… Ook kunnen de watervallen in Ocho Rios bezocht worden en omdat dit “gevaarlijk” is (je kunt uitglijden op de gladde stenen), kun je hier alvast de waterschoenen huren, het moet echt niet gekker worden.
 

’s Avonds gaan we aan wal bij onze ankerplek wat drinken en we maken kennis met wat zeelui uit de Oekraïne, een Engels koppel uit Wales en wat plaatselijke vissers. Het is een gezellige borrel en we eten in het restaurantje ook wat vis (Snapper), maar dit maaltje was helaas beneden de maat.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten