woensdag 19 februari 2014

Cienfuegos (Cuba), geschiedenis Cuba

Zaterdag 15 februari 2014 tot en met woensdag 19 februari 2014

Positie Cienfuegos: 22°07.502' N 80°27.162 W
We liggen deze dagen voor anker bij de Marina. We liggen heel rustig en opvallend is dat de nachten hier veel aangenamer zijn dan in de anderen eilanden van de Carieb. We zijn gewend om te slapen bij temperaturen van 26 graden, waar we dan een ventilator bijzetten voor extra afkoeling. Hier in Cienfuegos “koelt het af” tot 23 graden. Voor ons reden om weer een laken tevoorschijn te halen!

Cuba is het grootste Caribische eiland en heeft een lengte van 1000 km en een breedte van 75 – 100 km. Er wonen 12 miljoen mensen. 2 miljoen hiervan wonen in Havanna. Cuba was tot het einde van de 19de eeuw in Spaanse handen. In een bloedige oorlog én in samenwerking met de Amerikanen is Cuba toen “bevrijd” van de kolonisten en werd het een zelfstandige democratie. Maar zoals in zoveel landen in Zuid-Amerika in die tijd, was er heel veel corruptie en was de welvaart heel slecht verdeeld, een paar rijken en heel veel armen. In de 20er jaren van de vorige eeuw werd Cuba overspoeld door Amerikanen die hier hun geluk kwamen zoeken en/of de drooglegging (alcoholverbod in Amerika) wilden ontvluchten. Ook vestigde zich de Amerikaanse maffia in Cuba, omdat deze het in de VS erg warm onder de voeten kreeg. Na de tweede wereldoorlog zette deze situatie zich voort en werd met name Havana een vrijhaven voor Amerikanen. Er waren talloze casino’s en bordelen en Amerikaanse bedrijven die zich in Cuba vestigden hadden hoogtijdagen door de lage loonkosten en makkelijke (corrupte) overheid. Nadat echter Batista in 1954, net vóór de verkiezingen, de macht greep en een dictatoriaal regime vormde, kwamen veel intellectuelen in opstand waaronder ook de jonge advocaat Fidel Castro. Hij verzette zich openlijk tegen de nieuwe corrupte regering en dit leidde er toe dat Fidel gevangen genomen werd. Na twee jaar kwam hij vervroegd vrij en vluchtte hij naar Mexico.

Ondertussen besloot een welgestelde, net afgestudeerde arts uit Argentinië met zijn motor de landen in Zuid-Amerika te bereizen. Deze jongeman, Ernesto Guevara, zag tijdens deze reis heel veel landen met corrupte en dictatoriale regimes en veel onrecht en vooral veel onderdrukking van de voornamelijk arme, werkende klasse. Aangekomen in Mexico kwam hij in contact met Fidel Castro en zijn broer Raoul en zij werden, door hun gezamenlijke politieke overtuiging, vrienden.

In Mexico werd een plan gesmeed voor het omverwerpen van de regering van Cuba door in het land een revolutie te ontketenen. Met een gammel bootje, de “Granma”, vertrok een groep van 82 vrijheidstrijders onder leiding van Fidel Castro, Raoul Castro, Ernesto (Che) Guevara en Camilo Cienfuegos naar Cuba. Doordat de regering van Cuba op dat moment door corruptie en onderdrukking niet veel populariteit had onder de arme bevolking werd de revolutie door Fidel en de zijnen, met hulp van de Cubaanse bevolking, na een tweejarige strijd gewonnen. Fidel, Che, Raoul en Camilo waren de helden van Cuba. Camilo overlijdt een jaar later in 1959 tijdens een vliegtuigongeluk en Che wordt in 1967 in Bolivia doodgeschoten en wordt tot de dag van vandaag als een god vereerd. Met name het charisma van Ernesto (Che) Guevarra (Che betekent vriend in het Argentijns) heeft veel bijgedragen tot het succes van deze revolutie.






Vandaag de dag lopen de kinderen nog rond in een schooluniform met de typische baret met witte ster van Che. Ook op de kaart, opgespeld op het uniform, staat een foto van Che.

Fidel heeft zijn macht een paar jaar geleden overgedragen aan zijn broer Raoul, de laatste overlevende van de leiders van de revolutie. Als ook Raoul verdwijnt dan vrees ik dat er weer veel onrust in het mooie Cuba zal ontstaan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten