vrijdag 14 februari 2014

Cienfuegos (Cuba), verkennen stad


Vrijdag 14 februari 2014

Positie Cienfuegos: 22°07.502' N 80°27.162 W
In Cuba wordt betaald met de Pesos. Een aantal jaren geleden heeft de regering besloten om het toerisme te bevorderen en hieruit zoveel mogelijk inkomsten te genereren. De toeristen moeten betalen met de munteenheid CUC. Het is in principe de bedoeling dat de toeristen de munteenheid CUC (spreek uit “koek”) gebruiken en dat de Cubanen onder elkaar alles verhandelen met Pesos. Nu ontvangen Cubanen voor diensten ook CUC en dus kan iedereen deze CUC bij een bank omwisselen naar Pesos. 1 CUC kun je wisselen voor 24 Pesos. 1 CUC is ongeveer 0,75 Euro.



Een theatergezelschap liep door de stad om hun voorstelling te promoten.

Er zijn winkels met (voor de Cubaan) luxe, buitenlandse producten zoals wijn, kaas, buitenlands bier, merk-kleding, etc. waar je alleen met CUC kunt betalen. De prijzen liggen in deze winkels op een, voor ons, normaal niveau.Het salaris van een Cubaan is ongeveer 600 Pesos per maand. Dit salaris is voor iedereen, van arts tot vuilnisman, hetzelfde. Alleen de Cubanen die in de toeristensector actief zijn, ontvangen fooien en hebben daardoor een hoger salaris. Iedere Cubaan krijgt dus niet meer dan 20 euro salaris per maand….
Het prijsniveau van restaurants is ongeveer 10 – 15 CUC per persoon en alleen toeristen kunnen zich dit veroorloven. Voor een Cubaan is dit dus bijna een maandsalaris. 

Ook zijn er in de stad tentjes die goederen aanbieden voor de Cubaanse inwoners en dit zijn particuliere winkeltjes en barretjes. In deze winkeltjes is oa te koop: softijs 3 pesos (0,09 euro), brood 4 Pesos (0,12 euro), pizza 10 pesos (0,30 euro). Ook op de groente- en vleesmarkt kun je met Pesos betalen en ook hier is alles heel erg goedkoop. Voor een pond vlees betaal je 35 pesos (1,05 euro), een krop sla 5 pesos (0,15 euro), een kilo aardappelen 25 pesos (0,75 euro), een ananas 10 pesos (0,30 euro). 

Achter deze deur worden de pizza's gebakken.

We gaan vandaag geld wisselen, eerst Euro’s naar CUC’s (kun je wisselen bij de bank, waarvoor je eerst buiten in een rij moet wachten) en vervolgens wisselen we wat CUC’s om naar Pesos (dit moet bij een wisselkantoor, waarvoor je wederom buiten in de rij moet wachten). Het is handig om beide valuta bij je te hebben. We kopen vlees, fruit en groente op de markt. Alle verse spullen die we nog aan boord hadden, hebben we overboord gegooid, omdat we volgens onze informatie geen verse producten mogen invoeren in Cuba. Bij aankomst hebben ze overigens geen controle uitgevoerd op verse producten.









 



Het straatbeeld van Cienfuegos, veel fietsers, paarden en oude auto's.
 
Veel mensen maken in Cienfuegos nog gebruik van de telefooncellen.

’s Middags gaan we net buiten de marina voor anker en ’s avonds gaan we met Cheryl en Steve nog een borrel drinken in de bar van de marina. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten