zaterdag 2 juli 2022

Squall

Zaterdag 21 mei 2022

Positie San Andres: 12°34.575 N 81°41.797
Een squall is niets anders dan een onweersbui. Net als bij ons 's zomers in Nederland ontstaan deze onweersbuien ook hier plotseling en onverwachts en kunnen gepaard gaan met flinke windstoten.
De squall hier op deze dag op San Andres was echter van de buitencatergorie, de ergste die we tot nu toe op onze reis hebben meegemaakt. Gelukkig waren we aan boord, voor hetzelfde geld waren we aan land geweest.

Het extreme aan deze onweersbui was de zware slagregen in combinatie met een zeer harde wind, 45 knopen, 80 km/hr en dit is windkracht 9.


Foto's zijn genomen door Benja van de Nonna Rosa. Op de achtergrond zie je de Rafiki.

Op de achtergrond de Safisticated Lady van Rick en Maddy.

Door de combinatie slagregen en wind was het zicht minimaal. Van de helft van de twaalf geankerde boten hield het anker de trekkracht van de wind niet en deze schepen begonnen te krabben. Dat betekent dat het anker als een ploeg over de zeebodem sleept en dus geen houvast biedt. Deze boten reageerden vervolgens om het anker binnen te halen en naar een veilige positie te varen om het risico op aanvaringen of vast te lopen te vermijden. Een moeilijke manoeuvre in die omstandigheden.

Onze vrienden van de Kobel, de Duitsers met de Dutch Oven, hadden de pech dat ze met het anker tijdens het ophalen verstrikt raakten in een wrak van een pick-up(!) wat hier op de bodem lag. Hierdoor moesten ze langszij van een oude vissersboot.

Nadat de squall voorbij was, na ongeveer 30 minuten, bleek dat niemand eigenlijk schade had opgelopen maar het was voor iedereen wel bijzonder spannend!

De volgende dag zijn Loud en Benja de Kobel gaan helpen met het bevrijden van het anker (40 kg) van de roestige pickup op 5 meter diepte. Ze doen dit met onze duikcompressor, de Hookah, en het is een klus die alles behalve eenvoudig is. Desalniettemin is dit klusje net na de middag geklaard en de beloning, een uitgebreide borrel op de Kobel, was wederom zeer gezellig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten