maandag 25 juli 2022

Een onweersbui met windstoten tot bijna orkaankracht!

Een paar weken geleden hebben we melding gemaakt van een pittige onweersbui in San Andres en we hebben toen gezegd dat dit de zwaarste squall (vaktaal voor onweersbui) was die we tot dan toe hebben meegemaakt. Maar gisteren is dit record verbroken door een super zware squall hier in Panama City. 

Uit het niets werd de lucht nagenoeg zwart en vervolgens kregen ongeveer een uur lang zware windstoten, veel regen en onweer over ons heen. Uit het niets, er waren geen waarschuwingen, het leek gewoon op een onweersbui. Alleen verbaasden we ons over de erg zwarte lucht.

De wind trok snel aan en de windstoten bereikten in hele korte tijd bijna orkaankracht, 65 knopen,  100 km/hr!

Door de striemende regen was het zicht belabberd.

Niet alleen de enkele zeiljachten kwamen op drift maar ook enkele grote beroepsschepen die in deze zware wind geen navigatie mogelijkheid meer hadden. 

In deze baai liggen buiten het ankerveld van de zeiljachten vele vaartuigen voor het zetten van tonnen en voor vervoer van zwaar materieel voor het kanaal en bouwwerkzaamheden hier op de eilanden. Ook deze boten werden verrast door deze puist wind en sommigen hadden geen aandrijving en waren slecht geankerd. Een paar hiervan kwamen op het top van de storm nog even door het ankerveld drijven en namen op hun weg geankerde boten mee... Wij moesten achter ons anker, wij konden het anker onder deze omstandigheden (de golven bouwden zich op tot 2 meter) niet ophalen, zijwaarts met de motor een groot zeeschip en een bak met een kraan ontwijken. 

                                   Deze bak met kraan en tonnen konden we net ontwijken...


En ook voor deze nieuwe buurman moesten we uitwijken


Een groot probleem was het zicht. De wind van 100 km/hr en zware regenval zorgden ervoor dat we voor ons nauwelijks konden kijken, de druppels striemden pijnlijk in ons gezicht. Een skibril was handig geweest. 

Ondertussen kwamen ook grote zeeslepers in beeld die ook deze op hol geslagen bakken en schepen in deze storm van de met rotsen versterkte pier kwamen redden. Gelukkig hebben we een goed anker, een Rocna 33kg, die voor ons schip (gelukkig) overmaats is. 

Drie zeilboten zijn van het anker of moorring afgeslagen en op de rotsblokken van de pier beland en vervolgens gezonken. 


Een trieste aanblikOnze canvas zonnetent overleefde dit weer helaas niet niet en ook onze oude genua (een voorzeil) is zwaar beschadigd, maar ons anker en onze motor hebben de Rafiki gelukkig gered in deze erg hachelijke situatie.

De zonnetent heeft Marlene de dag erna weer mooi gerepareerd en de genua zullen we te zijnertijd afnemen en weggooien.

Hier op land is ook veel schade. Veel daken zijn beschadigd en een aantal bomen ontworteld.


Het paraplu-achtige dak van een uitzichtspunt.Het dak van de marina.


Het dak van de pizzeria.5 opmerkingen:

 1. Allemachtig, dat ik zeker een dikke wind geweest zomaar uit het niets.. gelukkig zonder grote schade er af gebracht..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat enorm spannend om mee te maken. Gelukkig hebben jullie dit goed overleefd. De schade is zeker vervelend maar soms toch te herstellen. Hopelijk blijft t hier voorlopig bij en kunnen jullie weer gaan genieten van lekker weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo, das heftig, wensen jullie het beste toe en een spoedig herstel van de schade. 🙏

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow heftig. We kennen de baai, hebben er met vrienden gelegen nadat we op hun schip linehandler waren, en kunnen ons goed voorstellen dat je er met harde wind niet fijn ten anker ligt. Met deze wind lig je natuurlijk nergens fijn, maar de combinatie van jachten en werkschepen/bakken is niet goed voor je gemoedsrust. Top dat jullie niet al te veel schade hadden. Groet Rene en Angelique

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hopelijk komt dit niet meer voor anders doorvaren naar betere omgeving! 🍀

  BeantwoordenVerwijderen