zondag 16 oktober 2016

Voetbalstadion in San Pedro, Guatemala

Vrijdag 16 september 2016

Positie Fronteras: 15°39.775 N 89°00.119 W
Na de les beklimmen we de berg achter het dorp San Pedro. We gaan naar het voetbalstadion. Het voetbalstadion ligt hoog boven het dorp. Van hieruit kijk je over het meer. Het opvallende is dat ze in San Pedro alleen een onderlinge competitie hebben. Ze spelen dus nooit tegen teams van andere dorpen. Ze hebben in San Pedro 2 klassen. Elke klasse heeft ongeveer 15 teams. Bijna iedere avond is er een wedstrijd en op zaterdag is het veld de hele dag bezet met de jeugd van San Pedro.

Wat verwacht je dan van een stadion voor onderlinge competitie in een arm land, wij niet veel.... Maar het tegenovergestelde is waar. Een stadion met aan twee zijden een overdekte tribune en kunstgras. Ongelooflijk. Van zo'n stadion dromen veel clubs in Nederland. We hebben aan verschillende mensen gevraagd hoe het gefinancierd is, maar niemand kan ons een antwoord geven.

Iedereen komt met de tuk-tuk naar het stadion. Het is namelijk een behoorlijke klim om daar te komen. Van hieruit heb je een mooi uitzicht over het meer. Wel belangrijk om geen bal over de afrastering te schieten.

Kunstgras en een overdekte tribune aan de korte zijde.

Overdekte tribune aan de lange zijde.

Het valt ons trouwens op dat sport in dit dorp erg belangrijk is. Naast het voetbalstadion hebben ze ook nog een sporthal waar voetbal en basketbal gespeeld wordt. Tevens zijn er plannen voor een nieuwe sporthal voor oa gymnastiek.

De jeugd voetbalt in de sporthal. Het is trouwens de eerste sporthal die wij gezien hebben in de Carieb.

We lopen via smalle straatjes terug naar het centrum van San Pedro. Overal zien we vrouwen weven. We maken dus geregeld een stop en kijken welk materiaal, welke technieken en wat zij maken. Mooi om te zien dat je zoiets kunt weven met zo weinig middelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten