woensdag 12 oktober 2016

Tour door Antigua, Guatemala

Maandag 12 september 2016

Positie Fronteras: 15°39.775 N 89°00.119 W
's Morgens gaan we buiten de stadsgrens van de antieke stad naar een grote markt. Hier komen de mensen uit de regio hun spullen verkopen. Het is een prachtig grote veelzijdige markt met naast de vele groenten en fruit ook vele kleurrijke mensen die er te bewonderen zijn.

Tijdens de verkoop van groenten en fruit, moet ook de baby nog gevoed worden. Zij kunnen dit gelijktijdig.


Deze dames zijn 's morgens vroeg begonnen. Voor hun zit de dag er bijna op.

Vele soorten bonen.

De Spanjaarden hebben in de 17de eeuw deze plek uitgekozen voor de hoofdstad voor “hun” nieuwe land. Door de grote inkomsten die hier gegenereerd (of beter nog geroofd) werden, groeide deze stad als kool. De Spaanse aristocratie laat in deze periode vele indrukwekkende bouwwerken verijzen en ook de katholieke kerk investeert stevig in het nieuwe land om zo adequaat mogelijk de godsdienst van de Maya's te vervangen door het Christendom. Hierdoor ontstaan vele imposante kerken en kathedralen in deze nieuwe stad.

De ligging van Antigua, in een dal tussen vulkanen in, is weliswaar schilderachtig mooi maar ook een beetje dom of beter nog ignorant. Het aantal (sommige nog actieve) vulkanen duidt op een onrustige aardkorst en de Spanjaarden maken hier dezelfde fout als de Romeinen destijds in Pompeii. In 1773 slaat het noodlot toe en een zware aardbeving verwoest de stad. Na deze laatste catastrofe vinden de Spanjaarden het wel welletjes en ze komen tot het besef dat de hoofdstad toch beter op een veiligere locatie gebouwd moet worden. Ze kiezen voor een plek 50 km meer oostelijk waar nu de huidige hoofdstad van Guatemala, Guatemala City ligt.

De oude hoofdstad bleef echter bewoond en werd toepasselijk Antigua genaamd, oud in het Spaans. In de 20ste eeuw werd begonnen met de restauratie van de vele beschadigde monumenten in de stad en ondanks een zwareaardbeving in 1976 is Antigua door zijn vele koloniale monumenten een stad die door de Unesco op de wereld erfgoed lijst staat.

Vandaag maken we onder leiding van onszelf een rondwandeling door dit stadje. We lopen vanaf een uitzichtpunt op een heuvel slalommend langs de meeste monumenten die de stad rijk is. De wegen zijn nog geplaveid met de originele keien die hier 250 jaar geleden al lagen en dat maakt lopen wat lastig. De stad heeft een hoog “Walt Disney”-gehalte. Hiermee bedoel ik dat de stad eigenlijk geen eigenschappen meer heeft van een stad in Guatemala. De mensen die in het centrum wonen zijn met name buitenlanders die hier een souvenir-shop, restaurant, hotel, hostel of reisbureau hebben. Je kunt koffie drinken bij vele Star Buck's kloons of wat eten bij een Italiaans, Amerikaans of Argentijns specialiteiten restaurant. Op straat zie je uitsluitend toeristen die de stad aan het bewonderen zijn en Guatemalanen die van en naar de marktpleinen komen om wat toeristische hebbedingetjes te verkopen. Vertier zoeken de Guatemalanen niet in Antigua, daarvoor is het met zijn Westerse prijzen veel en veel te duur. De monumenten zijn indrukwekkend mooi en rijk versiert. Zelfs de vervallen monumenten vertellen figuurlijk gezien een prachtig verhaal.


Het oude badhuis. Helaas wordt het niet meer gebruikt.

's Avond hebben we zin om terug te gaan naar het authentieke Guatemala en dus gaan we eten bij een van de laatste Guatemalaanse restaurants die de stad nog rijk is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten