donderdag 27 oktober 2016

Terug naar Rio Dulce, Guatemala

Donderdag 22 september 2016

Positie Fronteras: 15°39.775 N 89°00.119 W
Om 4.00 uur (!) gaat de wekker, want het busje wat ons oppikt komt om 4:30 uur. We moeten naar de hoek van de straat lopen, het verzamelpunt voor het busje terug naar Rio Dulce. Tot onze verbazing komen we al de eerste vrouwen tegen met een grote mand wasgoed op hun hoofd. Zij gaan om 4.15 uur al richting wasplaats in het meer. Het is nog donker.

De rit terug gaat in vier etappes. De eerste stop is in Antigua, vervolgens stappen we over in Guatemala City, nog een keer overstappen in Morales en dan naar Fronteras. De wegen in dit land zijn slecht, druk met vrachtverkeer en eigenlijk alleen maar 2-baans wegen. Hierdoor duurt de terugreis van 260 km maar liefst 14 uur. Genoeg tijd om de afgelopen 10 dagen nog eens de revue te laten passeren. Het opvallende is dat er in de diverse plaatsen waar wij geweest zijn, het handwerk en met name het weven een belangrijke plaats in de samenleving inneemt. Je ziet overal vrouwen weven en er zijn voldoende winkels met garen en eindprodukten. Maar het mooie is dat ze in ieder dorp een ander design dragen en wat misschien belangrijker is dat de weeftechnieken per dorp/regio zo verschilt.

Weefsel uit Antigua, gemaakt door de mevrouw op onderstaande foto.
Ze gebruiken voor dit weefsel DMC-garen. Tussen de bloemen staan nog 2 vogels.

Vele korte draden en het patroon ligt voor haar op het weefwerk.

In Antigua werd veel gewerkt met DMC-garen, San Pedro had een eigen design van weefstoffen, waarbij men gebruik maakte van IKAT. In de winkels in San Pedro kan je draad kopen wat gebundeld is met een aantal draden. Deze draad is geverfd, in dit geval 1 cm zwart en dan 1 cm wit. Als je gaat weven krijg je een geblokt motief.

Het weefsel achter me, het meest rechtse doek, is het weefsel van San Pedro.
De zwart/witte stukken is voorgeverfde en gebundelde draad (IKAT).

Santiago daarentegen had een heel eigen weefcultuur. Het geweven doek bestaat uit verticale en evt horizontale strepen (blokken). De vrouwen hebben de bovenzijde van de blouse geborduurd. De mannen hebben half lange broeken met aan de onderzijde een borduursel.

Tenue voor de mannen in Santiago. Geweven broek, met of zonder borduursel, met een geweven band.

Mooi borduursel aan de onderzijde van de broek.

Vrouwen in Santiago dragen een geweven blouse met een borduursel aan de bovenzijde.
Ook de jongere meisjes op de achtergrond dragen deze kleding.

We hebben genoten van al dit handwerk.

Na de lange reis zijn we blij als we tegen de avond terug zijn op onze vertrouwde Rafiki.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten