zaterdag 22 oktober 2016

Markt in San Pedro en een bustocht naar Santa Clara, Guatemala

Zondag 18 september 2016

Positie Fronteras: 15°39.775 N 89°00.119 W
Zondags is er markt in het dorp en deze is erg uitgebreid met veel producten uit de regio. Marlene weet een paar schoenen op de kop te tikken en ik koop een nieuwe machete met een leren hoes. Alles is in deze regio spotgoedkoop.

Ook de kinderen dragen de traditionele rokken.

Alle stoffen worden in Quetzaltenango nog handmatig geweven.


Marlene kan bij vele vrouwen op het hoofd kijken. Dat heeft zij (1,64 mtr lang) nog niet vaak meegemaakt.

Straatbeeld tijdens de markt.

Ook de mannen zijn op zoek naar nieuwe kleding. Typisch voor deze streek is de hoed.

We hebben vandaag een dagje vrij van school en we nemen na ons bezoek aan de markt in San Pedro het openbaar vervoer naar een dorpje in de bergen, Santa Clara. De wegen rond het meer zijn heel slecht en ook het openbaar vervoer is van slechte kwaliteit. Om naar Santa Clara te komen, nemen we eerst een pickup naar San Juan, vervolgens een tuck-tuk naar een dorpje waarvan ik de naam niet meer weet en als laatste een busje naar Santa Clara. Een heel gedoe. Het dorpje Santa Clara is niet zo bijzonder, maar de wandeling terug, met uitzicht over het meer, maakt de reis meer dan de moeite waard.Prachtige vergezichten over het meer.

Naast de weg staan veel struiken met koffiebonen.

Ik heb al een paar keer gekscherend over het openbaar vervoer geschreven maar eigenlijk is het best treurig gesteld. Ook vandaag zien we veel pickups die naar de markt in San Pedro zijn geweest. De pickups zijn volgestouwd met mensen en gekochte spullen. In Nederland worden de beesten nog niet op deze wijze vervoerd. 


De weg is erg steil en erg slecht. Normale auto's hebben vaak moeite om boven te komen. De vierwiel aangedreven auto's zijn beter geschikt voor dit terrein en die zie je dus ook het meest.


Bovenstaande 2 auto's is dezelfde auto, gefotografeerd van voor en van achter.

Als je de auto van voren ziet, dan valt meteen op hoe scheef het rechterwiel van deze auto staat. En je verwacht dat deze auto geen personen vervoert, maar alleen spullen.

Dan zie je deze auto van achteren en dan zie je dat er toch nog een paar mensen aan het einde van de auto hangen. Zwaaien konden ze niet, aangezien ze moeite hadden om op de auto te blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten