maandag 29 augustus 2016

Morales, Guatemala

Woensdag 27 juli 2016 tot en met zondag 31 juli 2016

Positie Fronteras: 15°39.775 N 89°00.119 W
De dichtstbijzijnde stad is Morales op ongeveer 25 km van Fronteras. Natuurlijk moet dit stadje verkend worden en we nemen een busje naar deze plaats. Het openbaar vervoer voor korte afstanden vindt plaats met de al bekende busjes, dit is overal in de Carieb het geval. Een busje dat bedoeld is voor het vervoer van 9 of 10 personen wordt in de Carieb opgewaardeerd tot een vervoermiddel voor een dikke 20-tal personen. Vervolgens probeert de chauffeur, zonder uitzondering, elke keer zijn persoonlijk record op de te rijden afstand te verbeteren, wars van “onbelangrijke” zaken zoals verkeersregels en veiligheid.

Morales is geen grote stad, maar meer een uit de kluiten gewassen dorp waar wat meer winkeltjes zijn dan in Fronteras. We zien met name veel groente- en fruitstalletjes, slagers en natuurlijk weer veel verkopers van mobiele telefoons. In Morales ligt het regionaal ziekenhuis en hebben ze ook een tandarts die Engels spreekt. We zijn snel uitgekeken in Morales en pakken, nadat we wat fruit ingekocht hebben, weer een busje terug naar Fronteras.

Veel slagers in Morales.

Een overdaad groenten en fruit. Opvallend item, de uien komen niet uit Nederland. In veel plaatsen op de wereld verhandelen ze namelijk uien uit Nederland. Wij hebben ze al gezien in Thailand, Jamaica, Panama, Gambia etc.

Heerlijke appels, abrikozen en aardbeien. Die hebben we al lang niet meer gegeten.

Veel kraampjes met telefoons.

Druk verkeer in de smalle winkelstraat.

Ook een manier om de krant te lezen.

En als je even moe bent .............

Roundup kun je hier nog gewoon kopen. Niet zo'n kleine flesjes als in Nederland.

2 soorten appels, sinaasappels, honingmeloen en watermeloen, ananas, aardbeien, bananen, abrikozen en limoenen. Allemaal gekocht op de markt in Morales. Er was nog veel meer (bessen, bramen, papaya, pruimen etc),
maar helaas de rugzak was vol.

Vrijdag 29 juli gaan we met de Rafiki naar jachthaven Tijax. We hebben hier beter internet en dit hebben we nodig om de onderdelen voor de Rafiki te bestellen. Ook kunnen we in de werkplaats van de jachthaven werkzaamheden uitvoeren. Voor het eerst sinds het begin van onze reis, alweer 5 jaar geleden, parkeren we onze trouwe Rafiki in een jachthaven. In deze baai van de Rio Dulce zijn veel kleine jachthavens en nadat we de meeste verkend hebben, kiezen we voor de jachthaven Tijax.

Het is een super luxe jachthaven met een hotel, restaurant, zwembad en een groot park voor kleine jungle-tochten. Dit hotel staat op een voorkeurslijst van een aantal reisorganisaties want elke dag worden met lancha's toeristen bij Tijax afgeleverd. Dit zijn back-packers maar ook luxe reizigers die een georganiseerde rondreis door midden Amerika maken. We maken dagelijks een duik in het zwembad en we maken met deze bezoekers veel leuke contacten.

Op de steiger en in de werkplaats op de kant is 220 volt en kunnen we mooi wat klussen op onze gehavende Rafiki uitvoeren. De preekstoel en het ankerbeslag hebben we door een plaatselijke lasser laten richten en repareren en deze wordt weer opnieuw op de boot gemonteerd. De verfwerkzaamheden zijn ook weer hervat en we zijn vrijwel dagelijks bezig met het rustig uitzoeken en repareren van het gehavende elektrische circuit van onze trouwe Rafiki.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten