dinsdag 23 augustus 2016

Druk verkeer in Fronteras, Guatemala

Zondag 24 juli 2016 tot en met dinsdag 26 juli 2016

Positie Fronteras: 15°39.591 N 88°59.653 W
We liggen voor anker in een grote inham van de Rio Dulce. Aan wal veel marina's en er zijn zelfs twee marina's bij met een travellift (botenkraan) waardoor er ook veel boten op de kant staan.

Aan de overkant van de rivier begint na de brug het dorp Fronteras. Ik noem het een “straatdorp” omdat het dorp geheel rond de grote doorgaande weg gebouwd is. Doordat de weg er is, is ook dit dorp ontstaan. Het dorpje is nu een regionale plaats voor de bevoorrading van de kleine dorpen hier in de omgeving. Op dinsdag en vrijdag worden verse groenten uit de hoger gelegen landbouwgebieden aangevoerd en de keuze op het vlak van groente en fruit is super. Sinds we Europa verlaten hebben, is de variatie van het aanbod groente en fruit sterk gedaald. Daarom is voor ons de diversiteit geweldig. Voor het eerst sinds lange tijd weer prei, bloemkool, aardbeien, abrikozen, appels en zelfs champignons van een super kwaliteit. En dat alles ook nog voor een redelijke prijs.
Ook wordt hier in kleine stalletjes kip met frietjes aangeboden, blijkbaar de nationale snack van Guatemala en erg moeilijk om links te laten liggen....


Daarnaast worden de hele dag tortilla's gebakken, in het algemeen op een grote wok of ijzeren plaat op een houtvuur. De tortilla's zijn normaal gesproken van maismeel en wij vinden de smaak hiervan een beetje “duf”, “melig” en “zurig”. Gelukkig worden er ook tortilla's aangeboden van “harina”, tarwemeel. Deze zijn weliswaar duurder maar naar onze smaak veel lekkerder, het is maar wat je gewend bent. Alle basiszaken worden hier aangeboden zoals groente, fruit, vlees, kleding, schoenen, huishoudelijke zaken, medicijnen, landbouwproducten en... veel mobiele telefoons!

Het meest opvallende van Fronteras is echter de ligging. Alle winkeltjes en restaurants zijn pal aan de rand van de weg. Er is geen trottoir en de doorgaande weg is zeer druk. Er denderen voortdurend grote vrachtwagencombinaties door de “winkelstraat” en tussen deze truckers door laveren tuk-tuk's (dit zijn de taxi's hier in Guatemala), afgeleefde pick-ups, bussen, busjes, SUV's en motoren/scooters. Het is een drukte van vanjewelste. Het verkeer is zo druk dat alles stapvoets verloopt maar het is wel continue oppassen. Niet alleen omdat je onder de wielen kan komen van een grote vrachtwagen, ook de weg is zeer ongelijk dus opletten dan je je enkel niet verzwikt, maar het belangrijkste is het vee wat in de vrachtwagens vervoerd worden. Deze doen onderweg ook hun behoeften. Aangezien de vrachtauto's aan de zijkant redelijk open zijn, spettert er ook wel eens iets op de weg of nog erger, tegen je benen.

Veel verschillende voertuigen rijden over de doorgaande weg in Fronteras.

Vele zware vrachtauto's passeren Fronteras.

Weinig ruimte tussen de winkels en het verkeer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten