maandag 15 augustus 2016

Blikseminslag voor anker in Texan Bay, Guatemala

Dinsdag 5 juli 2016 en woensdag 6 juli 2016

Positie Texan Bay: 15°46.056 N 88°49.732 W
Het is een prachtig rustige baai. We kunnen eindelijk weer zwemmen in zoet water en liggen sinds ons vertrek uit ons “dorp aan de rivier” weer voor een langere periode in een rivier. Omdat de watermaker alleen werkt met zeewater, wordt deze tot november geconserveerd. We maken verkenningstochten door de mangroven met de kano en de dinghy.

De jachthaven van Maurits (Nederlander) ligt idyllisch hier aan de oever. Daarnaast heeft hij een restaurant en een paar kamers, heel mooi gebouwd midden in de jungle.

Rechts het restaurant van Texan Bay.

Jachthaven van Maurits, Nederlander.

Er ligt in deze baai ook een bedrijf dat verstagingen vervangt en repareert. We maken een praatje met Tom, eigenaar van Cayo Quemado Sail repair en rigging, en hij kan het profieldeel van onze beschadigde rolreefinstallatie bestellen en vervolgens monteren. Hij zal donderdagmorgen onze voorstag verwijderen en het rolreefprofiel verwijderen.

Het bedrijf van Tom.

Woensdagavond bekijken we binnen een film op de laptop. Buiten regent het hard. Plots begint het te onweren en bij de eerste klap zitten wij in het donker. Een paar seconden later gaat het rookalarm in de accuruimte af en ruiken we een geur van kortsluiting.....de bliksem is op de Rafiki ingeslagen!!!

De omvormer en laadregelaar van de zonnepanelen roken en deze worden meteen van de accupolen afgehaald. Een aantal LED lampen werken gelukkig nog en we maken snel een rondje door de boot om te kijken of er geen gevaarlijke zaken zoals brand of kortsluiting aanwezig is. Dit blijkt niet het geval. Wel merken we na een snelle controle dat veel apparatuur kapot is. We besluiten om morgen rustig de schade te gaan inventariseren.

We zijn behoorlijk geschokt en kunnen die nacht maar moeilijk de slaap vatten.

1 opmerking:

  1. Wat zullen jullie geschrokken zijn, vooral als je hin alle haast dingen moet losmaken....Hoop dat het meevalt, maar dat er veel dingen stuk zijn is wel zeker, jullie liggen niet helemaal vervreemd daar!
    Sterkte en succes.. Ron en Joce

    BeantwoordenVerwijderen