vrijdag 30 januari 2015

Isla San Martin (Colombia)

Vrijdag 30 januari 2015

Positie Isla San Martin: 10°10.502 N 75°46.434 W
Tijdens de mini-overtocht van gisteren zagen we op het buureiland van Isla San Martin een grote groep fregatvogels rondcirkelen. Het blijkt een broedkolonie van deze vogels te zijn. 

's Morgens moet er eerst een lijn uit de windgenerator gehaald worden, zodat we weer windenergie krijgen.

We maken een dinghy uitstapje naar dit eilandje en als we aanmeren blijken de aanwezige werklieden het geen probleem te vinden als we even op dit eilandje rondsnuffelen. Net naast de kolonie wordt een soort hostel opgeknapt. De kolonie zelf is behoorlijk luidrustig: het is paartijd. De mannetjes willen de vrouwtje imponeren door hun rode huidflap in de keel helemaal op te blazen. Daarbij maken ze een raar knorrend geluid. Een heel raar gezicht maar de fregatvogelmeiden blijken dit wel geil te vinden. Verder is het een drukte van jewelste want er worden voortdurend takjes aangevoerd die trouwens ook voortdurend uit elkaars bek gestolen worden. Drukte alom dus. De kolonie hier is trouwens een perfect voorbeeld van een gezonde multiculturele samenleving, Naast de fregatvolgels nestelen hier ook de witte minireigers, pelikanen en zelfs een soort Jan-van-Genten.





Na dit bezoek aan de vogels is het vervolgens tijd voor de vissen. We varen een eilandje verder waar het Sea-aquarium gevestigd is. We gaan aan land en moeten even wachten tot de toeristen vanuit Cartagena met speedboten aankomen. Het is vervolgens een drukte van jewelste en we krijgen wat vis in grote bassins te zien. De show met de dolfijnen is voor de leek best aardig, maar de show die Peet en Ans gaven (vorig jaar in Cuba) was echt veel beter.





’s Middags gaan we snorkelen rond de bassins en in een van deze bassins, die met een hekwerk met mazen van 10*10 cm met de open zee verbonden is, zwemmen een tweetal dolfijnen. We snorkelen samen met deze zoogdieren, parallel aan de omheining. De dolfijnen vinden ons erg interessant en zwemmen de hele tijd met ons mee, heel leuk.

Er is ook weer werk aan de winkel, het onderwaterschip moet schoongemaakt worden. Er is nauwelijks aangroei alleen stikt het van de zeepokken. Deze scherpe schelpdiertjes hebben de vorm van een klein vulkaantje en groeien werkelijk op alles. Gelukkig is de antifouling, die we in Curaçao aangebracht hebben erg goed, want de pokken gaan er makkelijk af. Na een klein uurtje is de Rafiki weer schoon.

’s Avonds trekt helaas de wind weer aan zodat we weer klotsend de nacht in moeten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten