donderdag 15 december 2011

La Gomera: Vueltas - Valle Gran Rey, verkennen van de omgeving

Donderdag 15 december 2011:
Positie: 28°04'44.01" N  17°19'31.98" W
Vandaag hebben we het dorp verkend en een auto geregeld voor de “eilandtour” van zaterdag. Het dal van “de grote Koning” (wie deze koning was weten we niet) is een heel mooi groen dal waar aan het einde Vueltas ligt. Veel bananenkwekerijen en leuke pittoreske huizen.
Tros bananen
Irrigatiesysteem bananen

Kleiner maar ook veel mooier als San Sebastian. Vueltas is het episch centrum van de toeristen hier op La Gomera. Dit is niet veel dus ook weer een voordeel van La Gomera als vakantiedoel. Het dal geeft verder bescherming voor de Noordoostpassaat en de berg op het eiland houdt de wolken tegen, waardoor Valle Gran Rey een relatief warm klimaat heeft, het is elke dag zonnig en warm.
La Gomera heeft in de jaren 80 als laatste van de Canarische eilanden een luchthaven gekregen. Verder is de weg naar Vueltas ook pas in deze periode verhard. Hierdoor was dit dorp voor deze periode alleen per boot bereikbaar en dus redelijk geïsoleerd. Dit heeft in de jaren 70 aantrekkingskracht gekregen van de hippies in de Flower Power periode. In die tijd is hier een gemeenschap van hippies ontstaan die op de dag van vandaag nog bestaat. Overal zie je 50-ers en 60-ers in bontgekleurde kleding met te lange haren, een haarband en een “John Lennon”-zonnebrilletje.

In de buurt van onze ankerplaats is een heus meditatiecentrum met een bijbehorende commune. Soms zie je vanaf de boot een grijze man in vaal-oranje kleding naar buiten over het strand lopen. Wij denken dat deze plaatselijk Ramses Shaffie de geestelijke leider van de groep is. Verder zonnen de communeleden hier op het strand natuurlijk geheel in stijl, naakt dus. Vandaag zijn we even gaan kijken bij de commune in verband met een mogelijkheid voor een wifi signaal voor internet aan boord. De enige twee personen die we tegenkwamen was een 30-er met dreadlocks die volkomen de “weg kwijt was”, stoned hoogstwaarschijnlijk want hij droeg een indrukwekkende zak hasjiesj bij zich. Verder zat in een hoekje nog een vrouw die zeer zweverig overkwam. Ze was 2 dagen geleden gearriveerd en had geslapen op het strand.
De meeste winkels in Vueltas verkopen “verlichte” zaken, zoals batikkleding, boeda-beeldjes en wierrook. De winkels zijn echter ook duidelijk eigendom van de eerste generatie hippies, zoals ook de massagesalons en Indische restaurants in dit dorp. Zijn de hippies door de jaren heen toch van hun geloof afgegleden en in het, door hun zo verafschuwde, kapitalistisch systeem beland? Zijn ze nu zelf die mensen geworden waar ze zichzelf 40 jaar geleden voor gewaarschuwd hebben?...

1 opmerking:

  1. Hier ben ik ook geweest in het jaar 1976, maar niet als hippie, wel als toerist. Het is een prachtig eiland, maar inderdaad het had nog geen telefoonleiding, elektriciteit of waterleiding, de bevolking leefde er heel primitief en het hippiestrand was afgesloten, daar mocht destijds niemank komen alleen de hippies, die van m'n leeftijd waren.

    BeantwoordenVerwijderen