zaterdag 17 december 2011

La Gomera: eilandtour

Zaterdag 17 december 2011:
Positie: 28°04'44.01" N  17°19'31.98" W
Vandaag hebben we met de auto het eiland verkend met Dirk in ons gezelschap. La Gomera is een bergachtig maar klein eiland. Een berg van 1500 m hoog domineert het eiland dat verder ongeveer 35 km * 35 km groot/klein is. Het noorden van het eiland en de top van de berg zijn zeer groen met zelfs oerwoud op veel plaatsen.
Dicht begroeid bos in het midden van het eiland "La Gomera"

Vetplanten op rotsen
Groene deel van het eiland "La Gomera"

De noordoostpassaat brengt vochtige lucht naar dit eiland. De berg “duwt” deze lucht omhoog, waarna deze lucht wolken vormt. Het vocht van de wolken condenseert op de bladeren van de bomen en deze druppels vormen beekjes en meertjes waardoor dit eiland zonder regen toch heel groen is.
Wolken zorgen voor luchtvochtigheid

In het zuiden is het altijd zonnig omdat de wolken op de berg blijven “hangen”. Dus op dit klein eiland heb je een aantal micro-klimaten. Op de berg is het bewolkt en mistig met een temperatuur die niet hoger is dan 10 graden, echt koud! In het noorden aan de kust is het druilerig en bewolkt met veel wind en nauwelijks 20 graden terwijl het in het zuiden zonnig is, geen wind (door de luwte van de berg), met 25 graden.
Terrasvorming
Privé kasteel aan de noordkant van La Gomera


Ik heb al geschreven over het mooie eiland Tenerife, maar La Gomera is nog mooier. Er is geen massatoerisme, het eiland is knus en overzichtelijk en heeft een indrukwekkende natuur. Een paradijs voor wandelaars. De hippies hadden in de jaren 70 ook gelijk: het klimaat in het zuiden is een van de beste ter wereld, het hele jaar door lente, temperatuur in de zomer 30 graden in de winter 25.
Onderweg blijkt dat we op dit eiland naast Spaans, Duits en Engels nog een andere buitenlandse taal moeten kunnen verstaan, namelijk Belgisch. Bijgaand een aantal typisch Belgische zinnen van Dirk op deze mooie dag:
“Loud, je kunt deze camion beter na het rondpunt voorbij steken”
“Amaai, het is straf dat we ook hier nog geen mazoet kunnen krijgen”
“De boot is net, Marlene is een goede kuisvrouw”
“Ik heb al goesting voor de vis vanavond”.


’s Avonds verrast Dirk ons met zijn kookkunsten (hij is blijkbaar écht een chef-kok!). We krijgen een tweetal vissoorten met een drietal sauzen gedemonstreerd, Hollandaise en twee Mojo-sauzen, typisch voor de Canarische Eilanden. Heerlijk met in de schil gekookte aardappelen. Dirk: bedankt!!
’s Avonds is er nog een heel apart verschijnsel rond de boot. Rond de boot zijn elke avond duizenden trompetvissen te zien (met de zaklamp natuurlijk). Wat deze vissen hier doen weten we niet, mogelijk is er dan een speciaal soort voedsel te krijgen of iets dergelijks. Overdag zie je er geen, we snorkelen regelmatig en de zee is kraakhelder, het zicht is onderwater meer dan 20 meter.

1 opmerking:

  1. louis lichtendahl26 december 2011 om 02:46

    Awel Loud, nu voel ik me op deze mooie trip van jullie al een beetje meer thuis.Groetjes ook aan Dirk. Veel succes met jellie oversteek.

    BeantwoordenVerwijderen