zondag 25 december 2011

La Gomera - Dakar dag 5 (850 nm)

Zondag 25 december 2011
Positie 17.00 uur UTC: 17°34'56.40" N 17°51'76.50" W, koers: 180 graden (zuid), snelheid 6,5 knopen.
Gisteravond, kerstavond, werden we om 21:30 uur weer verrast met een dolfijnenlichtshow, "dolfins by night", weer heel ontroerend. Deze dolfijnen zijn van het merk "Delfin Mular", de Tuimelaar in het Nederlands, beter bekent als de "Flipper"-dolfijn, een soort met een grijze kleur.
Tijdens kerstnacht, zondagmorgen om 02:00 uur, was er weer een schip op "ramkoers" en Marlène heeft het schip opgeroepen met de bekende vraag of ze ons op de radar zien. Het antwoord van de stuurman van de wacht was "I see you on sight and on my RADAR" waarna hij vervolgde met "I give you one mile clearance" waarmee hij aangeeft dat hij ons op minstens een mijl voorbijvaart. Even later roept de stuurman van dit containerschip "Klaus" Marlène weer op en geeft aan op kanaal 77 over te willen schakelen. Kanaal 16 is namelijk alleen het oproep- en noodkanaal en wanneer je verder overleg wilt, moet je naar een vrij werkkanaal overschakelen. Vaak wordt hiervoor 77 gekozen. Nadat Marlène op 77 had overgeschakeld vroeg de zeeman of Marlène even voor de gezelligheid met hem wilde praten. Hiermee ingestemd, ontstond een leuk gesprek over onze plannen waarbij hij nog tips gaf over leuke havenplaatsen en dergelijke. Deze Roemeense zeeman voer namelijk al jaren in deze omgeving en kende alle havens op zijn duimpje. Een leuk en apart contact in deze kerstnacht. Uit dit voorbeeld blijkt verder dat het beter is dat vrouwen voorrang vragen in dit mannenwereldje….
We merken dat het warmer wordt. 's Nachts wordt het niet meer kouder dan 22 graden en overdag wordt het al 25 graden. Een goede leidraad hiervoor is ook de temperatuur van het zeewater die van 20,5 graden (La Gomera) gestegen is tot 23,1 graden.
Zondagmorgen is het bewolkt met een vazel (Limburgs taalgebruik) zonnetje. We varen 150 km westelijk van de Sahara in Mauritanië, hoe kunnen hier wolken zijn??
Terwijl iedereen in Nederland volgevrgeten naar Sissie, de familie Trapp, skispringen en het Kerstcircus (moet) kijken, krijgen wij op deze eerste kerstdag op de Rafiki een eigen circus van twee zeeschildpadden (eentje hadden we bijna overvaren) én veel vliegende vissen. Deze blauwe dieren, die we eerst aanzagen voor zwaluwen, scheren over het water, alleen of in groepen/scholen. Waarom ze dit doen is voor ons een raadsel. Is hun drijfsfeer voedsel, vluchten ze voor roofdieren of hebben ze, als de gebroeders Wright van de vissen, vliegen als een uit de hand gelopen hobby? Volgens de overleveringen van andere zeezeilers vliegen deze dieren ook aan dek en moet je elke morgen een lading van deze dode vissen van het gangboord verwijderen anders gaat het stinken. Wij zijn benieuwd. Aan het einde van eerste kerstdag is de boot langzaam rood aan het worden. Blijkbaar wordt door de oostenwind roodachtige woestijnzand van Mauritanië over de boot geblazen.
Het ziet er naar uit dat we in de nacht van maandag op dinsdag aan zullen komen in Dakar. We hebben op dit moment nog circa 190 nm te gaan.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

3 opmerkingen:

  1. Loud, Marlene,

    Leuk om een oud collega te volgen. Mochten er problemen met douane of havenmeesters ontstaan is het devies van Leisure suit Harry "give onklund".

    Groet Addo de Voogd

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Loud en Marlene,
    Ook wij volgen jullie BLog met veel lees en kijkplezier. En wensen jullie dan ook goede vaart.
    Fijne kerstdagen en een gellukkig maar vooral gezond 2012.
    Groeten vanuit jullie thuishaven Poseidon.
    Arno en Silvia van Lingen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Marléne en Loud,

    Zojuist jullie laatst berichtje gelezen maar niet iedereen zit volgevreten aan de tv wij waren toch weer met een man/vrouw of 8 Kerstmorgen aan het rennen op onze bekende lokatie.
    Volg regelmatig jullie leuke berichtjes. Wij wensen jullie goede vaart en een heel mooi 2012

    Nellie en Jack

    BeantwoordenVerwijderen