zaterdag 31 december 2011

Dakar, Laatste dag van het jaar

Positie Dakar: 14°42'45.36" N  17°25'46.70" W

Vandaag hebben we te voet een lokale markt bezocht. We kwamen ook langs een bank, dus wilden we even pinnen. De pinautomaat wordt bewaakt bij de deur door een gewapende beveiliger. Je voelt je hier niet op je gemak als je het bankgebouw verlaat…
We zijn nagenoeg de enige blanken in het straatbeeld in Dakar. De armoede is overweldigend. Wij hadden nooit gedacht dat in een relatief bekende stad in Afrika nog zoveel armoede heerst. Alleen het hotel waar we langs kwamen was zeer luxe. Ze hadden zelfs bij de ingang een pelikaan staan. Best zielig.

Loud zal geen beest voorbijlopen, zonder er een woord tegen te zeggen.

We passeren het busstation en het valt op dat de bussen allemaal afgeleefd zijn. Er is ook voor het openbaar vervoer niet voldoende geld om goed materieel te kopen.

Busstation in Dakar

Onder het viaduct is een locale markt te zien, die we na nader bestuderen niet zullen bezoeken. Gezien de omgeving en de mensen op deze markt zou dit niet veilig zijn. Een markt verderop op de weg is in volle gang en heeft een meer open, en dus veiliger, karakter. Op straat worden 2de handse schoenen, 2de hands kleding en 2de hands boeken, maar nagenoeg geen nieuwe spullen verkocht. We zijn als enige Europeanen hier een opvallende verschijning en we worden voortdurend aangesproken en nageroepen. De fotocamera hebben we veiligheidhalve al weggeborgen.
Deze tocht heeft veel indruk op ons gemaakt.

’s Avonds oudejaarsavond met warm buffet op de jachtclub. We laten ons ophalen door de watertaxi die door de club georganiseerd is en de hele nacht van de steiger naar de boten voor anker vaart.

We worden op deze avond verrast door een traditionele Senegalese drum/trommel band met twee danseressen die traditionele muziek van Senegal ten gehore bracht. Een interessant optreden. De avond was gezellig en om middernacht, na de felicitaties was er natuurlijk vuurwerk. Nu hebben we al gesproken over hygiëne en milieu maar veiligheid is nog niet aan bod geweest. Het vuurwerk werd door de plaatselijke bewoners op het terras voor het clubgebouw afgestoken. De grote vuurpijlen werden in een plantenbak, zo groot als een metselkuip, gestoken en afgevuurd. Alleen waaide het veel te hard. De eerste pijlen vlogen vlak over de toeschouwers, die niet meer dan 2 meter rondom de plantenbak stonden. Vervolgens explodeerde dit vuurwerk op de huizen en de weg naast de club. Zoals gezegd was dit groot en bijna professioneel vuurwerk. Met deze wind vuurwerk afsteken was ronduit gevaarlijk en de organisatie had dit meteen moeten stoppen, maar men ging enthousiast door. Om de pijlen rechter naar boven te laten vliegen werden ze dieper in de aarde van de bloembak gestoken. Wie van de bloglezers heeft al eens een grote vuurpijl op de grond zien exploderen in mooie kleuren en sterretjes en dergelijke, iets wat je normaalgesproken alleen hoog in de lucht kan bewonderen? Nou wij wel, twee keer zelfs… Ongelofelijk dat hier niemand gewond geraakt is.
Verder lag hier geen ijs, zodat ook de elleboog van Loud in het nieuwe jaar in de kom is gebleven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten