zaterdag 17 december 2022

Zaterdag 17 december, dag 3 oversteek Galapagos - Frans Polynesie

Hoe laat is het?
De tijd op de Rafiki is nu een relatief begrip. We gaan tijdens deze oversteek door 4 tijdzones heen. Aangezien op deze breedtegraden niemand woont, is er dus ook geen tijdlijn zoals tussen Engeland en Nederland (+ 1 uur).
Aan boord moeten we dus 4 keer een uur de klok verzetten of in een keer 4 uur zoals we willen. Maar als we met andere zeilers of het thuisfront kontakt opnemen, dan moeten we wel aangeven wat onze tijd is. Daarom communiceren we met andere zeilers met de tijdstandaard UTC, oftewel de GMT, de Greenwich Mean Time. Dit is de tijd op de "0" breedtegraad en dit is in Engeland bij het dorpje Greenwich. Nederland ligt in de tijdzone GMT +1 en wij zeilen nu tussen tijdzone GMT -6 (Galapagos) en GMT -10 (Tahiti, Frans Polynesie).
Met deze tijdstandaard is het dan altijd duidelijk hoe laat het is. De tijd aan boord van de Rafiki zullen we verzetten als het wat te vroeg donker wordt, dan verzetten we de klok weer een uur. Hier op de evenaar is het altijd 12 uur licht en 12 uur donker.
Wanneer we aankomen op Frans Polynesie hebben we weer een tijdstandaard. En dan is de tijd aan boord weer een vast begrip.
Het is verder prima aan boord, lekker windje, en het schiet lekker op.

Nog te gaan: 2.754 NM, 5.095 km

Geen opmerkingen:

Een reactie posten