woensdag 21 december 2022

Woensdag 21 december, dag 7 oversteek Galapagos - Frans Polynesië

Het weer
De weersverwachting is voor ons niet super belangrijk. Stormen en orkanen komen hier niet voor en de wind komt in deze regio altijd uit ongeveer dezelfde richting. Ook kunnen we eigenlijk nergens naar toe: we kunnen een beetje schipperen tussen iets noord of iets zuid, maar de Markiezen is het enige land wat hier in deze super grote oceaan in de buurt ligt en hier gaan we ook naar toe. Naast de wind is ook nog een andere factor belangrijk en dat is de stroming. Deze is op plekken tijdens onze oversteek significant. Daarom zeilen we ook iets noordelijker dan de eigenlijke rechtstreekse route.
De informatie voor het weer op zee wordt voor iedereen ter wereld gratis ter beschikking gesteld. Er zijn meerdere modellen die het weer voorspellen en ook deze modellen zijn voor iedereen op het internet toegankelijk. De reden hiervoor is natuurlijk de veiligheid van de zeevarenden.
Wij halen met de satelliettelefoon elke dag de windvoorspellingen van het GFS model in ons zeilgebied binnen. Deze info is compact en beperkt, omdat data-verkeer over de satelliettelefoon erg traag verloopt.
Op de ankerplek in Panama City ligt onze Duitse vriend Knut met zijn vrouw Suzie en hij stuurt ons elke dag een email betreffende de weersverwachting en de stromingen volgens de verschillende weermodellen die via internet beschikbaar zijn en geeft ons op basis daarvan advies.
Vannacht is de wind geheel verdwenen en we varen op de motor. Loud heeft een reparatie gemaakt aan het rolsysteem van het voorzeil, hiervoor is de zee nu mooi rustig. Maar we hebben niet genoeg diesel, hiermee moeten we zuinig zijn, dus we hopen op goede wind!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten